zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Čtvrtá sezóna Plzeňských farmářských trhů končí

20.12.2013
Zemědělství
Čtvrtá sezóna Plzeňských farmářských trhů končí

Zakončení čtvrté sezóny Plzeňských farmářských trhů obstarají jubilejní dvacáté letošní trhy. Uskuteční se v sobotu 21. prosince. Mlýnskou strouhu zaplní více než 40 prodejců vynikajícího jídla. Startují v 8 a končí ve 12 hodin. Pulty stánků budou plné čerstvých vánočních kaprů, kachen, kuřat, báječných uzenin, pečiva, mléčných výrobků i hovězího masa. Pořadatelem Plzeňských farmářských trhů je občanské sdružení ENVIC (www.envic-sdruzeni.cz).

Čtyři úspěšné sezóny
První Plzeňské farmářské trhy pořádalo sdružení ENVIC 29. května 2010. Své výrobky prodávalo 15 farmářů, kteří v úspěch farmářských trhů v Plzni velkou důvěru neměli. Na podzim roku 2010 už byl na jejich tvářích vidět úsměv. Zájem Plzeňanů o kvalitní tuzemské jídlo byl a je ohromný. "Úspěch Plzeňských farmářských trhů stojí na vytváření dlouhodobé důvěry mezi pořadatelem trhů - prodejci a spotřebiteli. Klademe důraz na prodej prvotřídního, tuzemského jídla s dohledatelným původem přímo farmáři nebo jejich pověřenými prodejci. Důkladná kontrola původu zboží je naprosto klíčová", říká Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů ze sdružení ENVIC.
Od roku 2010 uspořádalo sdružení ENVIC 66 Plzeňských farmářských trhů. Navštívilo je dohromady zhruba 198 000 osob (cca 3000 osob/trh). Prošlo jimi na 80 prodejců. Základní "jádro" prodejců tvoří asi 30 farmářů především z Plzeňského kraje a krajů sousedních. V příštím roce odstartují trhy už 29. ! března. Pokračovat budou ve 14denním intervalu až do 20. prosince.
"I v dalších letech budeme chtít Plzeňské farmářské trhy podpořit. Oživování centra našeho obvodu je jednou z našich priorit. Farmářské trhy do Mlýnské strouhy zkrátka patří," říká starosta MO Plzeň 3 Jiří Strobach.

Jídlo s příběhem...
Fajnové jídlo, to je to co láká každých 14 dnů tisíce nakupujících do Mlýnské strouhy na Plzeňské farmářské trhy. I přes trochu mrazivější počasí, bude skutečného jídla plný trh. Podzim patří uzeninám a masu. Především uzenin a vynikajícho masa bude opravdu dost. Mistři uzenářského řemesla nabídnou poctivě zpracované speciality (klobásy, jaternice, jelita, tlačenky, sulc, paštiky...). Na Plzeňském farmářském trhu budou uzeniny prodávat: Matějka z Letin, Šnebergr ze Železné Rudy, ZEFA Volary, ANGUS FARM a Terešovské uzeniny. Hovězí maso z vlastních chovů nabídne ANGUS FARM, a ZEFA Volary. Zkrátka nepřijdou ani milovníci mléčných výrobků, protože na trhu najdou min! imlékárnu pana Němce z Vysočiny. Sezónní zelenina je stále žád! anější. Ovocnáři ze sadů Nebílovy (Lukrena) budou prodávat sušená jablka, švestky, mošty. Jablka od pana Běla jsou krásná i moc dobrá. Skvělé pečivo napečou pekaři z Dobřan. Vynikající koláče, muffiny a dorty nabídne Anděl Station z Plzně. Posedět si můžete v kavárně umístěné přímo na trzích. Podávat se bude i teplá vánoční polévka z bistra Anděl. "Valašské frgále" hledejte u stánku pekařství Fimako. Chlazená kuřata najdou nakupující u stánku LA FARMA a farmy Zephyr. Čerstvé kapry dodá pan Krutina z CHKO Český les. Rybářství Líšno nabídne nejen ryby čerstvé, ale i uzené. Mošty budou prodávat ovocnáři z Nebílov, Šťáhlav i Stvolen. Kozí i ovčí zrající sýry bude možné zakoupit z Horského statku Abertamy a farmy Držovice. Pečené čaje, džemy, povidla i marmelády s láskou připravuje paní Macháčková. Prodávat se bude mnohem více lahůdek. Kompletní seznam a informace o prodejcích najdete na www.plzensketrhy.cz.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí