Středa, 24. dubna 2024

MŽP zamítlo žádost o průzkum ložiska uhlí na Slánsku

MŽP zamítlo žádost o průzkum ložiska uhlí na Slánsku

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský zamítl žádost firmy Wildhorse Energy CZ, která chce v ČR prozkoumat možnou "těžbu" uhlí metodou zplynování. Uvedl to dnes server IHNED.cz. Žádost o udělení průzkumné licence na Slánsku podle něj zamítl úřad začátkem prosince. Firma se hodlá proti negativnímu rozhodnutí soudně bránit a nevylučuje ani mezinárodní arbitráž.

"Zamítavé rozhodnutí podepsané ministrem v demisi Tomášem Podívínským nám do datové schránky přišlo v pátek 6. prosince tohoto roku. Přitom ještě v červenci mi po své tajemnici vzkazoval, že nemá zájem se věcí blíže zabývat a žádné zásadní rozhodnutí v této věci dělat nebude," cituje IHNED.cz prokuristu Wildhorse Energy CZ Romana Rácze.

Martina Neckářová z tiskového odboru ministerstva webu potvrdila, že ministr žádost opravdu zamítl. "Ministerstvo životního prostředí dospělo k závěru, že žádosti nelze vyhovět, neboť existuje další veřejný zájem (zejména zájem na ochraně podzemních vod), který převyšuje zájem na dalším průzkumu a následném využití ložiska," dodala.

Wildhorse Energy CZ, která je tuzemskou divizí stejnojmenné australské společnosti, je záležitostí znepokojena. V Česku chce prozkoumat možnost těžit uhlí formou zplynování ve třech oblastech - na Karvinsku, Mělnicku a Slánsku. "Podali jsme dohromady pět žádostí o stanovení průzkumného území a v březnu to budou už tři roky, kdy jsme podali první žádost," uvedl Rácz.

Těžaři chtějí uhlí z ložisek získávat metodou podzemního zplyňování, při které se uhlí zapálí pod zemí a na povrch se dostává jen plyn.

Wildhorse Energy CZ se podle serveru "začala bránit všemi dostupnými prostředky", nyní chystá podat další žalobu, a to na zrušení zamítavého rozhodnutí ministra. "Nevylučuje ale ani to, že vše požene až k mezinárodní arbitráži," uvádí web.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů