Pátek, 19. dubna 2024

Nová zelená úsporám končí v pátek, zbývá 26 milionů korun

Nová zelená úsporám končí v pátek, zbývá 26 milionů korun

Poslední žádosti z programu Nová zelená úsporám 2013 na rekonstrukce a zateplení rodinných domů mohou lidé podávat do pátečního poledne. Na jednomiliardovém účtu podle internetových stránek zbývá zhruba 26 milionů korun. Nevyčerpané peníze zůstanou na účtu Státního fondu životního prostředí. O program mohl být podle kritiků větší zájem, kdyby ho na začátku neprovázela nejistota a nezatěžovala administrativa.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš poukazuje na to, že nevyčerpané peníze jsou za vrácené žádosti, které nesplňovaly dané podmínky. "Myslím si proto, že stav čerpání není špatný. Na co ale neustále poukazujeme, to je objem disponibilních prostředků na program Nová zelená úsporám v letošním a v příštím roce. Jedna miliarda korun je naprosto nedostatečná a její význam pro zlepšení situace ve stavebnictví v letošním roce je takřka nulový," řekl ČTK Matyáš, podle něhož jsou málo i dvě miliardy, které jsou plánovány pro příští rok.

Kromě nedostatku peněz Matyáš opakovaně kritizuje několikrát oddalovaný termín zahájení příjmu žádostí. O investici stovek tisíc by se lidé neměli rozhodovat podle data stanoveného ministerstvem, ale podle svých potřeb, míní i ředitel oborové aliance Šance pro budovy Petr Holub. "Prostředky se vyčerpaly téměř všechny. Je vidět, že o program byl zájem. Největší problém programu, který nepůsobil zrovna pozitivně na důvěru žadatelů, byl způsob vyhlášení podmínek a příjmu žádostí. Žadatelé neměli jistotu jestli se na ně dostane, proto třeba rekonstrukci domu odložili," reagoval Holub.

Program začal v polovině srpna a ministerstvo životního prostředí ho do pátku prodloužilo z poloviny listopadu. Výzva se zaměřuje například na zateplení, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností nebo výměnu zdrojů tepla na tuhá paliva nebo ekologicky šetrné zdroje. Výše dotace záleží na tom, kolik žadatelé díky investici ušetří.

Energetická kritéria programu a stavebně-technické požadavky jsou podle Holuba nastaveny sice kvalitně, měla by se ale snížit administrativa. Potíže způsoboval například požadavek na energetický posudek, ukázalo se, že kvalifikovaných auditorů je málo. "Tady je náš zájem s Fondem spolupracovat a umožnit zjednodušení administrativy," doplnil. I podle Matyáše je Nová zelená úsporám pro žadatele přísnější než dříve. "Na druhé straně objem získané podpory je značný a může dosahovat v konkrétních případech až 50 procent z uznatelných nákladů," podotkl Matyáš.

Příští rok má na Novou zelenou úsporám navázat stejnojmenný program, který by měl do roku 2020 poskytnout dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun. Nová zelená úsporám se proti předchozímu programu z let 2009 až 2012 liší ve způsobu administrace a způsobu výpočtu podpory - v novém programu se vyhlašují jednotlivé výzvy k podávání žádostí, podobně jako v Operačním programu Životní prostředí.

První Zelená úsporám podporovala třeba zateplování rodinných a bytových domů, výstavbu v pasivním energetickém standardu, instalace nízkoemisních zdrojů na biomasu, účinných tepelných čerpadel a solárně-termických systémů. V 2010 byl program rozšířen i na oblast úspor energie v budovách veřejného sektoru. ČR získala finance díky prodeji emisních kreditů v rámci Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů.

Stát mohl prodat až 130 milionů přebývajících jednotek přiděleného množství (AAUs) zemím, kterým se Kjótský protokol plnit nedařilo. Celkem prodal v letech 2009 až 2012 přibližně 103 milionů AAUs. Příjem Zelené úsporám činil téměř 20,5 miliardy korun. "K dnešnímu dni bylo vyplaceno 20, 2 miliard korun pro 75 tisíc žádostí," dodala mluvčí Státního fondu životní prostředí Jarmila Krebsová. Program však provázely spory u některých odmítnutých žádostí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů