Úterý, 19. března 2024

Koaliční smlouva: strany se shodly na masivní podpoře zateplování veřejných i soukromých budov

Koaliční smlouva: strany se shodly na masivní podpoře zateplování veřejných i soukromých budov

Pravděpodobné budoucí vládní strany dnes podepsaly koaliční smlouvu, kde se zavazují podporovat snižování energetické náročnostiveřejných i soukromých budov. Snižování energetické náročnosti je podle smlouvy také důležité pro českou energetiku.

Šance pro budovy vítá, že si nová vládní koalice uvědomuje značný význam, který mají renovace budov pro českou ekonomiku, zaměstnanost lidí i energetickou budoucnost státu.

Nicméně o tom, zda vláda skutečně zajistí energeticky úspornému stavebnictví dlouhodobě stabilní a podpůrné prostředí, rozhodnou až konkrétní kroky, které se zatím v koaliční smlouvě nedočteme.

Dlouhodobý program se stabilními podmínkami podporující energeticky úsporné renovace budov bude fungovat jen pokud vláda splní zejména dvě podmínky:zajistí dofinancování Nové zelené úsporám ze státního rozpočtu i v případě výpadku příjmů z emisních povolenek, který se dá v letech 2014 a 2015 kvůli derogacím očekávat,a vyčlení dostatek prostředků na energeticky úsporné renovace veřejných budov a bytových domů z evropských fondů.

Dále potenciál snižování spotřeby energie v budovách se musí promítnout do scénářů Státní energetické koncepce, která se dosud tváří, že spotřeba v budovách ani jinde klesat nemůže.

Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance asociací podporující energeticky úsporné stavebnictví, řekl: "Je pozitivní, že koaliční smlouva obsahuje masivní podporu snižování energetické náročnosti veřejných i soukromých budov. Zda bude v České republice ale skutečně fungovat dlouhodobý stabilní program podporující energeticky úsporné renovace, se ukáže až na konkrétních krocích vlády. Ta musí vyčlenit dostatek prostředků z evropských fondů a zajistit financování Nové zelené úsporám i v případě výpadků příjmů z prodeje emisních povolenek. Stavebnictví je v krizi a vláda mu takovou pozornost věnovat prostě musí."

Kontakt:
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace, tel.: 774 422 910, email:jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů