Čtvrtek, 25. dubna 2024

Instalace nových solárních zdrojů v Německu loni klesla o 55 pct

Instalace nových solárních zdrojů v Německu loni klesla o 55 pct

Instalovaný výkon nových solárních zařízení v Německu v loňském roce klesl o 55 procent. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters sdružení provozovatelů solárních elektráren BSW. Zafungovaly tak vládní předvolební snahy o zabrzdění překotné expanze nákladných solárních zdrojů, kterou němečtí spotřebitelé pociťují čím dál tíživěji na svých účtech za elektřinu.

Celkový výkon solárních elektráren v Německu loni stoupl o 3,3 gigawattu na 35,7 gigawattu. V roce 2012 se výkon nově instalovaných zdrojů zvýšil o téměř sedm gigawattů. BSW si stěžuje na to, že podpora solární energetice se loni v důsledku série zákonů snížila na polovinu.

Německo má největší instalovaný výkon solární energetiky na světě, její aktuální výkon ale silně omezuje geografická poloha, která určuje délku a intenzitu slunečního svitu. Navzdory obří instalované kapacitě, která představuje například 36 standardních jaderných reaktorů, tak fotovoltaika přispěla loni k celoněmecké produkci elektrické energie jen pěti procenty. BSW stále doufá, že do roku 2020 budou solární zdroje přispívat k energetické produkci deseti procenty a cíl 20 procent do roku 2030 považuje stále za reálný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů