Čtvrtek, 28. března 2024

Jak ušetřit energii při provozu počítače?

Jak ušetřit energii při provozu počítače?
Co vše zvyšuje spotřebu vašeho počítače? A jaká úsporná opatření jsou skutečně efektivní?

Máte počítač zapnutý několik hodin denně? Jaká je jeho spotřeba? Kolik vás stojí provoz notebooku a kolik zaplatíte za vaše PC? Spotřebu energie vaše počítače nebo laptopu ovlivňuje řada faktorů: záleží nejen na typu vykonávané práce - psaní ve wordu si vyžádá méně energie než přehrávání vašeho oblíbeného filmu, ale také na jeho výbavě. Spotřebu energie zvyšuje v podstatě vše - grafická karta, síťová karta, přídavné ventilátory, zapnutí USB disku, vysunutí nebo zasunutí CD/DVD, ale i obyčejný pohyb myši.

Ačkoli nepatří notebooky a stolní počítače k nejnáročnějším spotřebičům v našich domácnostech, podílí se přesto nezanedbatelným dílem na spotřebě elektřiny. Podívejme se proto, jak rozumně šetřit elektřinu s vaším PC.

Využijete všechny funkce a programy?

Jestliže si nový počítač teprve pořizujete, zvažte, zda skutečně využijete "nadupaný" model s řadou programů a funkcí. Pokud potřebujete počítač především na práci ve wordu a prohlížení internetu, pravděpodobně nevyužijete nejnovější výkonné procesory, které naopak ocení nadšenci do počítačových her.

Vypnout, nebo nevypnout?

Nejlevnější je vypnutý počítač, který ze sítě neodebírá žádnou elektřinu. Časté vypínání a zapínání počítače během dne ovšem není příliš úsporné. Jestliže se chystáte na oběd, který bude trvat hodinu, nevyplatí se vypínat celý počítač. Stačí, když vypnete pouze monitor, popřípadě využijete funkce spánku nebo hibernace, kdy je spotřeba energie minimální, ale počítač je během chvilky opět připraven k práci.

Energeticky náročně procesory

Ačkoli jako uživatelé vítáme neustálé vylepšování procesorů, musíme se zároveň připravit na to, že nejsou zadarmo. Nyní není řeč o jejich pořízení, ale spotřebě. Je logické, že energetickou náročnost počítačů a notebooku ovlivňuje také typ procesoru - například starší procesor Pentium III má špičkovou spotřebu asi 39 W, zatímco Intel Pentium D s vylepšeným jádrem Presler asi 95 W.

Současná doba však přeje úsporám energie a tato ideologie zasáhly i procesory. Výrobci se prostě snaží jejich energetickou spotřebu snižovat. Příklad je novinka z minulého roku Intel Pentium 350, který se pyšní spotřebou pouze 15 W. Nutno však dodat, že jde o procesor určený pro nenáročné domácí počítače.

Jestliže u svého počítače, který je vybaven energeticky náročnějším procesorem, budete uvažovat o výměně procesoru, vezměte v úvahu, že ne vždy se vám tato akce musí vyplatit. Zejména u starších počítačů musíte zároveň s procesorem vyměnit i základní desku a zajistit slučitelnost s ostatními prvky, což se vám může poněkud prodražit.

Je laptop opravdu úspornější?

Ponechme nyní stranou výhody a nevýhody notebooků ve srovnání se stolními počítači a zaměřme se pouze na spotřebu elektřiny. Obecně platí, že laptopy jsou úspornější než stolní počítače. Měření spotřeby notebooků ukázalo, že průměrný laptop spotřebuje za hodinu nenáročné práce - psaní ve wordu, surfování po internetu - asi 0,027 kWh elektřiny.

Za osm hodin práce tak spotřebuje elektřinu za cca 1 korunu. Pro srovnání, průměrný počítač určený pro běžnou kancelářskou práci spotřebuje za hodinu cca 0,150 kWh elektřiny. Za osm hodin práce, tak odebere ze sítě elektřinu za 5,4 korun.

Notebooky nabíjejte úsporně

Jestliže patříte k majitelům laptopu a potřebujete novou nabíječku, sáhněte po té úsporné. Na trhu jsou k dostání "zelené" adaptéry, které oproti standardním nabíječkám výrazně snižují spotřebu elektřiny, a to zejména v době, kdy je notebook připojen ke zdroji, ale není zrovna používán. Zajímavou alternativou, kterou ocení zejména "zelení" nadšenci, jsou solární nabíječky. Pokud svítí slunce, nemusí vás dobíjení stát ani korunu, večer se však budete muset spolehnout na obyčejnou elektřinu ze sítě.



Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů