Pátek, 29. března 2024

V Hostětíně se bude tančit, vařit i řezat

V Hostětíně se bude tančit, vařit i řezat

Přestože sídlí Centrum Veronica Hostětín v pasivním domě, kde se v zimě téměř nemusí topit, tak nadcházející zimní měsíce tam rozhodně nikdo nebude zmrzat. Účastníkům kurzů rozproudí teplo v žilách tanec, žhavé plotýnky sporáku i pilky zahryzávající se do větví ovocných stromů. Na 3 zimní víkendy jsou připravené opravdu zajímavé akce.

7. února, na svátek Veroniky, začíná Víkend pro ženy. Při něm účastnice dokonale zrelaxují, a to nejen při zmíněném tanci, ale také při józe nebo při aromaterapeutických masážích. Zkušená lektorka, Lucie Žilkayová, přiveze až z dalekého Švédska tanec pěti rytmů, spontánní a břišní tance i informace o tantře pro ženy a cvičení mohendžodáro. Nebude chybět ani arterapeutická dílna a tvořivé ženy budou odjíždět s podnosem zdobeným mozaikou a s vlastnoručně vyrobenými výrobky z ovčí vlny.

Hned následující víkend bude patřit vaření tradičních pokrmů. Šumajstr neboli manželstvo, pohanská kaši s trnkama, domácí chléb, poctivé nudle do polévky, luštěninové saláty, obilninové kaše, kyselica - to vše patřilo dřív běžně na stůl. Proto se navrátíme do "starých časů" a naučíme se vařit tak, jak to dělaly naše (pra)babičky. Společnost bude kuchařským "učnicím" dělat paní Marie Lekešová, autorka kuchařky "Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku". Organizátorka kurzu, Aneta Zádrapová z Centra Veronica povzbuzuje všechny zájemkyně: "Často se my, kuchařky, zbytečně některých jídel bojíme a nemáme odvahu je zkusit doma uvařit či upéct. Některá jídla vypadají pracně, například domácí nudle či domácí chléb, ale na kurzu všichni zjistí, že jsou v podstatě velmi jednoduchá. Všem ukážeme, jak na to, abychom mohli zařadit poctivé tradiční jídla do našeho běžného jídelníčku".

A aby ani muži nepřišli zkrátka, tak pro ně (ale nejen pro ně) v Centru Veronica rezervován víkend 22.-23. února. Budou se učit ovocnářskému řemeslu, a to zimnímu řezu ovocných dřevin. Nezbytným vybavením pro ně bude pilka, jelikož kurz bude hodně praktický a aktivity probíhat i přímo v sadu. Lektorují ho naši známí odborníci, ovocnáři Ing. Stanislav Boček, PhD. z Mendelovy univerzity v Brně a Radim Pešek z Ovocné školky Bojkovice.

"Zimní měsíce, kdy příroda spí a my máme čas, jsou určeny pro nás a náš osobní rozvoj. Proto jsme na toto období zařadili kurzy zaměřené na sebepoznávání svého ženského Já, na zlepšování kulinářských dovedností i na zdokonalování technik péče o sad.", říká Aneta Zádrapová. "Vše pak uplatníme na jaře, kdy budou naše kurzy pokračovat. Naučíme se vařit zdravě, účastníci Dovolené s příběhem poznají magickou krajinu Bílých Karpat a ovocnáři se naučí množit ovocné stromy. Informace jsou zveřejněny na webových stránkách Centra Veronica Hostětín, www.hostetin.veronica.cz. Na všechny akce se mohou zájemci hlásit již teď, neboť bývají rychle naplněny", dodává a srdečně zve Marie Křiváková, ředitelka organizace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů