Čtvrtek, 28. března 2024

Praha - Libeň: V okolí bývalého plynojemu černé skládky konečně uklizeny

Praha - Libeň: V okolí bývalého plynojemu černé skládky konečně uklizeny

"Park" u Libeňského plynojemu se v prosinci konečně dočkal udržovacího prořezu a úklidu. Stalo se tak v době, kdy pozemky přechází do správy osmé městské části. "Praha 8 se konečně dočkala. Po dlouhých letech jednání, která jsme iniciovali ve snaze převést pozemky do naší péče, nám byly nakonec svěřeny," říká místostarosta Ondřej Gros, jenž stojí za realizací celého převodu.

"Ještě před definitivním potvrzením z katastru nemovitostí jsme v parku, pokud se tak dá vůbec nazývat, nechali provést udržovací prořez a základní úklid. Podotýkám, že ten byl jen pro velmi silné nátury," doplňuje starosta Jiří Janků, který odpovídá za oblast životního prostředí. Obyvatelé se tak již nebudou muset obávat návštěvy parku, jak tomu bylo dosud.

O svěření pozemků, původně ve vlastnictví Českých drah a. s., žádala městská část několik let. Po řadě jednání, která Praha 8 zprostředkovávala mezi
tehdejším vlastníkem a MHMP, došlo ke směně několika různých pozemků mezi Hlavním městem Prahou a Českými drahami.

"Hlavní město tak získalo pozemky, které jsou nyní převáděny do správy Prahy 8," upřesňuje místostarosta Gros a dodává: "I tak mě mrzí roční skluz, neboť se záměrem převést pozemky z HMP do naší správy souhlasilo Zastupitelstvo MČ Praha 8 již v prosinci 2012. Za ten rok se mohlo udělat hodně práce."

Pozemky o ploše 9 580 m2, které leží mezi Libeňským plynojemem a Sokolovskou ulicí, byly řadu let neudržované, hromadil se zde odpad, navíc byly útočištěm pro bezdomovce a toxikomany. "Dosud byly ostudou Prahy 8, to změníme. Dolní Libeň se konečně dočká parku," slibuje starosta Janků. Na rok 2014 se proto připravuje zpracování projektové dokumentace a nejpozději v roce 2015 celková revitalizace. "Do té doby budeme samozřejmě provádět úklid a udržovací práce," předesílá starosta.

Je potřeba podotknout, že na úklid čeká ještě druhá strana "džungle" směrem k hotelu OLYMPIK a pořádný úklid by si zasloužila celá oblast tramvajové spojky mezi Libní a Žižkovem, kdese nadále pod různými mosty ubytovávají bezdomovci a znečiš´tují odpady svoje okolí.

ZDROJ: MČ Praha 8, doplněno EnviWeb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů