Pátek, 29. března 2024

Plzeňský kraj organizuje sběr starých mobilů

Zbavte se nepotřebného elektra a soutěžte o ceny..

Plzeňský kraj organizuje sběr starých mobilů

Mobilní telefon má dnes snad každý. Lidé je navíc běžně obměňují i do dvou let od zakoupení, přitom jejich životnost je několikanásobně delší. Kvůli tomu vzrůstá množství vysloužilých mobilních telefonů, které lidé bez užitku skladují doma. V České republice je odhadem v domácnostech takto skladováno přes 8,5 milionů přístrojů. Přitom každý telefon lze recyklovat a navíc platí, že funkční přístroje mohou jiným stále udělat radost.

Nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu, proto ve spolupráci s krajskými, městskými a obecní úřady a dalšími institucemi státní správy během loňského podzimu uspořádala v jednotlivých krajích sběrovou akci v rámci dlouhodobého projektu Věnuj mobil. Úkolem pracovníků úřadů bylo vysbírat co nejvíce starých mobilních telefonů, ať už funkčních či nefunkčních. Plzeňský kraj na projekt navazuje a nabízí možnost zapojit se pracovníkům úřadů i občanům kraje.

Od 15. ledna tak mohou pracovníci úřadů, ale i široká veřejnost, opět odevzdávat staré mobilní telefony v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje ve Škroupově ulici v Plzni. Mobily se budou sbírat až do 28. února, poté proběhne slosování o hodnotné věcné ceny. Každý, kdo odevzdá starý telefon, bude moci vyhrát jednu autonavigaci či tři MP3 přehrávače.

"Zájem pracovníku správních institucí Plzeňského kraje nás velmi potěšil a věřme, že i další kolo projektu Věnuj mobil bude úspěšné. Myslíme, že může inspirovat ostatní obyvatele kraje k tomu, aby přispěli dobré věci tím, že nepoužívaný telefon odevzdají. V současné době se totiž k recyklaci dostane pouhé 1 % z nich, což je alarmující," říká Ondřej Vrbík, regionální manažer neziskové organizace ASEKOL.

Právě společnost ASEKOL zajišťuje následný sběr a svoz mobilních telefonů. V rámci projektu Věnuj mobil telefony odborně zkontroluje, nefunkční přístroje předá k recyklaci a ty stále sloužící poputují k dětem z dětských domovů a pěstounských rodin. Lidé se tak mohou snadno zbavit nepotřebného zařízení a podpořit dobrou věc. Více podrobností o projektu naleznete na www.venujmobil.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů