Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sdružení Frank Bold neuspělo s ústavní stížností ve sporu s nošovickou automobilkou Hyundai. Ekologové chtěli žalobou dosáhnout toho, aby továrna vylepšila odlučovače ropných látek, které čistí povrchovou vodu odtékající z areálu. Okresní soud ve Frýdku-Místku ani Krajský soud v Ostravě jim nevyhověly, neuspěli ani v loňském roce u Nejvyššího soudu. Nyní spor definitivně končí. Automobilka v Nošovicích na Frýdecko-Místecku patří k největším průmyslovým podnikům na Moravě a ve Slezsku. Provoz spustila v listopadu 2008. Na plnou kapacitu, která činí 300 000 vozů ročně, vyrábí od září 2011. V podniku pracuje 3400 lidí, dalších přibližně 7000 zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy.

Please The Trees nikdy nebyli, nejsou a ani nebudou politickou skupinou. Přesto jsme se rozhodli aktivizovat. Společně s pomocí spřátelených kapel Priessnitz, W.W.W. Neurobeat s Pavlem Fajtem a Tři čutory jsme se rozhodli (po)těšit stromy hlasitěji než dosud a vyjádřit tak občanský postoj s důrazem na ochranu přírody. Jako mnoho lidí i nás velice trápí, jak neodpovědně zacházejí "odpovědná" místa s naším přírodním bohatstvím. Znepokojuje nás hlavně holosečné kácení českých lesů, alarmující je zejména situace na Šumavě. Proto jsme se rozhodli uspořádat unikátní akci ze série Koncertů pro šumavskou divočinu, které si kladou za cíl v první řadě informovat veřejnost, hlavně tedy příznivce a posluchače účinkujících umělců, o drastickém kácení, k němuž bohužel dochází i v tzv. bezzásahových zónách, tedy zákonem chráněných územích ponechaných přírodě, a to pod pochybnými zástupnými záminkami. Finanční výnos ze vstupného na tento benefiční koncert bude transparentně poukázán na dobročinné účely - na další činnost Hnutí Duha, které se problematikou dlouhodobě zabývá.

Veletrh úspor energií budete mít v roce 2014 opět možnost navštívit s Energy Centre České Budějovice. Již tradičně bude z Českých Budějovic vypraven autobus na jednodenní zájezd, a to v pátek 28. 2. a v sobotu 1.3 2014.
Veletrh úspor energií ve Welsu (Energiesparmesse Wels) je největším rakouským veletrhem zaměřeným na TZB a stavby a rekonstrukce budov, s akcentem na úspory energií. Více než 900 vystavovatelů ve 20 halách na ploše 66.000 m2 nabízí každoročně své výrobky a služby po dobu 5 dní, členěných na dny pro odbornou (26. - 27. 2.) a dny pro laickou (28. 2. - 2. 3.) veřejnost.
Více informací o veletrhu naleznete na www.energiesparmesse.at, přihlášku s informacemi o autobusových zájezdech na www.eccb.cz.

Více než 20 let se každoročně v hornorakouském Welsu scházejí odborníci z oblasti udržitelné energie z celého světa. Jinak tomu nebude ani v roce 2014.
Ve dnech 25. - 28. 2. 2014 proběhne další ročník mezinárodní konference Světové dny udržitelné energie. Součástí konference bude Evropská konference o peletách, Energy Efficiency Policy, Budovy s téměř nulovou potřebou energie, Inovativní technologie budov, odborné exkurze a pro mladé výzkumníky WSED next. Bližší informace naleznete na www.wsed.at, přihlášku na www.eccb.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů