Úterý, 16. dubna 2024

Proboha, jen ne kontinuitu!

Proboha, jen ne kontinuitu!

Nejvyšší kontrolní úřad vydal zdrcující zprávu o hospodaření ministerstva životního prostředí v letech 2010-12, kdy jej řídili ministři za ODS. Uvést rozvrácený státní úřad zpět do funkčního stavu bude trvat roky. Promrhané peníze nikdo nevrátí. Viníci by měli zaplatit přinejmenším svou politickou pověstí.

Všechno to začalo hned po volbách výměnou celého vedení úřadu - místo nestranických odborníků nastoupili nováčci v oboru, ovšem s legitimací ODS v kapse - tedy až na jednoho náměstka v barvách koaličního partnera (TOP 09). Členové ODS řídili a do dnešního dne řídí také Českou inspekci životního prostředí či Národní park Šumava. Fatální proměnu celého ministerstva dokumentuje NKÚ velmi dobře - během tří let skončil pracovní poměr 427 zaměstnancům, 318 nových však zase bylo přijato.

Náhrada zkušených expertů ideologicky spolehlivými amatéry nemohla dopadnout dobře. Nejviditelnější škodu představují ztracené miliardy z evropských fondů. Samotné ministerstvo přiznává ztrátu dotací pro zlepšení životního prostředí ve výši 6 až 9 miliard korun. Nevládní odborníci v příslušném monitorovacím výboru přitom už téměř dva roky upozorňují na chyby v čerpání a ztrátu odhadují minimálně na 12 miliard. Neméně vážným problémem bylo neplnění zcela základních úkolů ministerstvem - ministři ODS a posléze ministr Podivínský (KDU-ČSL), který pokračoval v jejich šlépějích, nedokázali připravit chybějící novely zákonů o odpadech, ovzduší, posuzování vlivů na životní prostředí či Národním parku Šumava.

Podle závěrů NKÚ se velká část ministerstva vedeného ODS fakticky změnila v reklamní agenturu. Zatímco počet zaměstnanců klesal, těch, kdo se starají o ministrovu propagaci, přibylo na více než trojnásobek. Navíc se utrácelo za externí "konzultační, poradenské a právní služby" - ve sledovaných letech přes sto milionů. Odměny za práci vykonanou mimo pracovní poměr mezi roky 2011 a 2012 narostly o 90 procent. Ne všechny tyto peníze putovaly na mediální protežování ministra, z drtivé většiny ale jde o zbytečné utrácení. Nedostává se pak na potřebnější věci, například častější kontroly velkých znečišťovatelů, předpovědi smogových situací a povodní či služby turistům v chráněných územích. Někteří z paralelně placených a řízených externistů navíc nahrazují práci státních úředníků a chaos dále narůstá.

Pavel Drobil při nástupu do vedení resortu v 2010 poněkud tajemně prohlašoval, že chce "nastolit jiný styl". Když musel kvůli korupční aféře odejít, převzal štafetu Tomáš Chalupa. Oba jsou za prokázané plýtvání a rozvrat svěřeného úřadu přímo odpovědní. Jenže i Tomáš Podivínský podle vlastních slov "zachovával kontinuitu", a navrch přidal kauzy kalhotek s bobrem či expresního tendru na nákup stovky aut. Hlavní výzvou pro přicházejícího ministra je tedy - probůh, jen ne zachovávat kontinuitu!

AUTOR: Daniel Vondrouš
Autor působí v asociaci ekologických organizací Zelený kruh

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů