Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda projedná ve středu 3.2.

Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší (sněmovní tisk č. 77)

č.j. 81/14

Předkládá: ministr pro lidská práva` rovné příležitosti a legislativu

H&M bude mít kolekci z recyklovaného oblečení
Švédský řetězec s oblečením dokončuje svoji aktivitu v oblasti ochrany životního prostředí, se kterou začal v loňském roce. Plánuje totiž představit novou kolekci oblečení, kterou ušije z recyklovaných materiálů. Aby neovlivnil kvalitu prodávaného zboží, použije H&M materiály, které obsahují maximálně 20 procent recyklované bavlny. Program H&M na ochranu životního prostředí začal vloni, kdy řetězec dával zákazníkům slevy na nové oblečení, pokud při nákupu odevzdali staré. Novou kolekci podpoří H&M reklamní kampaní.

Snahy o to, aby česká veřejná správa fungovala jinak, a pokud možno lépe, lze pojmenovat různě. Například "Optimalizace řízení interních a externích procesů", což je název projektu Státního fondu životního prostředí, který Evropská unie podpořila částkou 13 milionů korun.
To úředníci Státního fondu životního prostředí mají jasno již teď: dva a půl roku trvající projekt "Optimalizace řízení interních a externích procesů na SFŽP", který spolykal 13 milionů, se podle mluvčí fondu Petry Kučerové jednoznačně vyplatil. "Hlavním cílem bylo zvýšení kvality a efektivity vybraných vnitřních procesů prostřednictvím provedení jejich analýzy a následné optimalizace," vysvětluje. A pozor: "Cílů projektu bylo dosaženo realizací jednotlivých klíčových aktivit, které byly zacíleny na jednorázovou komplexní implementaci kvalitativních opatření zaměřených na zefektivnění činnosti organizace."

Česká republika má po 95 dnech od předčasných voleb politickou vládu. Kabinet v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) včera na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Ten Sobotkovi (ČSSD) vyčetl, že v návrhu na jmenování vlády, který od něj dostal, našel řadu chyb. Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka v něm byl překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně uvedeno "Brabenec". "Milý pane premiére, šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," uvedl Zeman. Vláda podle Sobotky požádá sněmovnu, v níž by měla mít podporu 111 poslanců, o důvěru kolem 18. února.

Do 31. ledna 2014 mají ekonomické subjekty povinnost nahlásit údaje pro vodní bilanci příslušnému správci povodí a předat základní údaje znečišťovatele vodoprávnímu úřadu, a pověřenému odbornému subjektu. Tato povinnost vyplývá ze zákona o vodách 254/2001.
Do 15.2. dále zákon ukládá ohlašovací a poplatkovou povinnost ekonomickým subjektům, které využívají jiných vod než z městských rozvodů, nebo vypouští odpadové vody mimo veřejnou kanalizaci. Povinností ohlašovatelů je podat příslušná hlášení přes ISPOP (integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností).
Dále upozorňujeme, že firmy musí podat hlášení vyplývající ze zákona o odpadech 185/2001, o ovzduší 201/2012 a zákon o integrované prevenci 76/2002, jejichž termíny pro ohlášení jsou měsíce únor a březen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů