Úterý, 19. března 2024

Belgie povolila konzumaci některých druhů hmyzu

Entomofagie neboli využívání hmyzu jako potraviny, je obecně považována za jedno z nejslibnějších řešení pro zátěž životního prostředí, možný nedostatek potravin ve světě a stoupající ceny bílkovin ze zvířat...

Belgie povolila konzumaci některých druhů hmyzu

Belgická federální agentura Federal Agency for the Safety of the Food Chain (FASFC) publikovala dlouho očekávaný seznam 10 druhů hmyzu, které jsou schváleny pro konzumaci lidmi. Dle expertů jsou všechny druhy velmi chutné a chutnají po oříšcích.

Entomofagie neboli využívání hmyzu jako potraviny, je obecně považována za jedno z nejslibnějších řešení pro zátěž životního prostředí, možný nedostatek potravin ve světě a stoupající ceny bílkovin ze zvířat. Jedlé druhy hmyzu, které ke svému chovu potřebují jen minimální prostor a neprodukují skleníkové plyny, se z 40-70 % skládají z bílkovin (kukuřice například jen z 10 %).

Zatímco Evropská unie své stanovisko ke konzumaci hmyzu se teprve chystá představit, Belgie již zveřejnila svůj vlastní seznam 10 povolených druhů. Stala se tak první evropskou zemí, kde je konzumace hmyzu oficiálně povolena. Seznam zahrnuje larvy moučných červů, zophobase, africké kobylky, amerického pouštního sarančete a určité podruhy cvrčků a brouků. Prodejci, kteří mají zájem o uvedení hmyzu na trh, se musí nejprve zaregistrovat u FASFC a dodržovat stanovená pravidla z oblasti hygieny, dohledatelnosti původu a etiketování.

Hmyz pro konzumaci lidmi zatím v Belgii chová pouze 5 osob, z toho jen jediný má licenci na jejich distribuci a prodej. Dle něj má chov hmyzu 10 x menší důsledky na životní prostředí než chov skotu nebo prasat. Hmyz je dle něj navíc velmi zdravý. Kromě uhlohydrátů obsahuje hmyz vše, co lidské tělo potřebuje k udržení fungujícího imunitního systému: proteiny, 14 vitamínů, mastné kyseliny a minerály.

Navíc je údajně většina druhů hmyzu chutná, např. syrové larvy moučných červů chutnají jako lískové oříšky, po ohřátí ale získají dokonce pistáciovou příchuť. Africká kobylka hutná v závislosti na způsobu připravy jako vlašský ořech, slanina nebo kuře. Na cestě k masové konzumaci hmytu tak stojí pouze jediná překážka: všeobecná nechuť veřejnosti. Zatímco 80 % světové populace hmyz konzumuje a lidé jedí hmyz od začátku své existence, většinu Evropanů pohled na grilované kobylky či larvy odpuzuje.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Belgii - Brusel.

Více o entomofágii na www.HmyzNaTaliri.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů