Sobota, 20. dubna 2024

Schválená energetická reforma otevírá mezinárodní dveře do mexického ropného průmyslu

Schválená energetická reforma otevírá mezinárodní dveře do mexického ropného průmyslu

Energetická reforma je jednou z klíčových ekonomických reforem, kterou oznámil mexický prezident Enrique Peňa Nieto již na začátku svého volebního období.

V Mexiku má těžbu a zpracování ropy již 75 let pod kontrolou státní monopol - ropná firma PEMEX. Ta ovšem v posledních letech čelí nedostatku financí i znalostí pro projekty nezbytné k růstu ropného průmyslu v Mexiku. Energetická ilustrační obrázekreforma schválená 12.12. 2013 má tento růst umožnit díky vstupu zahraničních firem do některých z fází těžby a zpracování ropy, s tím, že soukromý sektor bude operovat v kapitálově náročnějších projektech (např. hlubinné vrty, vyhledání nových ložisek). Spolupráce PEMEX se soukromým sektorem bude upravena 3 typy smluv: 1) smlouvy za poskytnutí služeb (platba v hotovosti), 2) "profit sharing contract" (procentní platba ze zisku), 3) "profit production contract" (procentní platba z produkce). Reforma rovněž umožní vstup soukromého sektoru do oblasti produkce a distribuce elektrické energie.

Z pohledu makroekonomických dat se očekává, že reforma podpoří růst HDP - 0,5 až 1,5% příliv přímých zahraničních investic - 15 mld. USD ročně, vytvoří 250 tis. nových pracovních míst a posílí národní měnu peso. Předpokládá se zvýšení denní produkce ropy z aktuálních cca 2,5mil. barelů /1 den na 4mil. barelů do roku 2025.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Mexico City.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů