Úterý, 23. dubna 2024

Brněnské nádraží: Tisková zpráva Roberta Kotziana k návrhu na konání místního referenda o poloze hlavního nádraží

Brněnské nádraží: Tisková zpráva Roberta Kotziana k návrhu na konání místního referenda o poloze hlavního nádraží

Přestavba železničního uzlu Brno je jedním z nejvýznamnějších projektů města Brna, který je již mnoho let připravován. Za několik týdnů bude dokončena dvouletá práce na studii dopracování variant železničního uzlu zadané investorem stavby, Správou železniční dopravní cesty. Studie má za cíl vyhodnotit technickou, provozní a finanční náročnost dvou variant projektu, a to s hlavním nádražím v poloze pod Petrovem a v poloze u řeky Svratky (prosazovaná městem).

"Vyhlášení nového místního referenda o poloze nádraží několik měsíců před komunálními volbami a bez znalosti výsledků studie považuji za politizaci věcného problému a snahu o zneužití tématu k získání politických bodů," řekl 1. náměstek primátora Robert Kotzian.

Navrhované usnesení o vyhlášení místního referenda jsem se rozhodl nepodpořit. Můj hlas proti tomuto usnesení byl hlasem proti zneužívání tématu přestavby železničního uzlu v Brně. Takto jsem hlasoval i z následujících důvodů:

- zpracovatel studie dopracování variant přestavby železničního uzlu doposud nedokončil svou činnost a je nesmysl několik týdnů předtím spouštět proces s tak závažnými dopady;

- přestavba železničního uzlu Brno je investicí státu a vliv referenda na polohu nádraží je sporný;

- konání referenda s velkou pravděpodobností povede k paralýze rozvoje železniční dopravy v Brně, ohrozí financování projektu z evropských zdrojů v období 2014-2020 a v dlouhodobém výhledu znamená riziko vyřazení města Brna z mapy nejdůležitějších transevropských dopravních tahů.

"Budu podporovat to řešení železničního uzlu Brno, včetně polohy hlavního nádraží, které stát zvolí, prosadí a zaplatí. Vyzývám všechny účastníky debaty o poloze nádraží, aby zaujali podobný postoj," uvedl 1. náměstek primátora Robert Kotzian a doplnil: "Nic z uvedeného neznamená, že nemám osobní preference, a to pro přestavbu železničního uzlu s nádražím v poloze u řeky Svratky."

ZDROJ: http://www.nadraziureky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů