Úterý, 19. března 2024

MŽP bude mít pět nových náměstků, hledá se šéf státního fondu

MŽP bude mít pět nových náměstků, hledá se šéf státního fondu

Ministerstvo životního prostředí bude mít pět náměstků a téměř všechna jména jsou už potvrzena. Sekci ochrany přírody a krajiny bude mít na starosti Vladimír Dolejský, který v minulosti působil jako výrobně-technický ředitel státního podniku Lesy České republiky. "Jsme předběžně dohodnuti a myslím, že se nic měnit nebude," řekl ČTK ministr Richard Brabec (ANO). Brabec hledá i nového šéfa Státního fondu životního prostředí, který chce zreformovat.

Řízením sekce evropských fondů bude pověřen Jan Kříž, který v minulosti působil na MŽP jako vrchní ředitel. Prvním náměstkem pro sekci státní správy a informační technologie bude Jan Landa, někdejšího dlouholetého finančního ředitele petrochemické společnosti Unipetrol do funkce nominovalo hnutí ANO. Ve funkci nahradí Libora Ježka.

"Bavíme se ještě o pozici nominanta sociální demokracie, a to by měl být Vladimír Mana," řekl ČTK Brabec. Sekci technické ochrany přírody bude mít na starosti Berenika Peštová (ANO). Některé kandidáty tento týden zveřejnily Lidové noviny.

O obsazení některých postů náměstků se mezi sociálními demokraty a hnutím ANO rozhořel v minulých dnech spor. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka bude s ministrem financí a šéfem hnutí Babiš jednat o sporných personálních návrzích znovu příští týden, původně měli dnes. Ministerský předseda chce, aby na úřadech řízených ANO byli náměstci ze sociální demokracie, Babiš ale některé návrhy odmítá. Spory se týkaly například náměstků na ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj.

Brabec oslovil několik odborníků i na post šéfa Státního fondu životního prostředí. Intenzivní vyjednávání začala tento týden. "Zároveň jednáme i s lidmi, kteří by do týmu mohli naskočit. Čas hraje obrovskou roli, nesmíme ztratit ani den," dodal s tím, že je škoda, že z fondu odešly v minulých letech desítky odborníků. Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský pověřil loni v říjnu vedením fondu Jaroslava Hrubeše.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů