Pátek, 19. dubna 2024

Česko má novou vládu. Mládkovou prioritou Temelín a podpora exportu

Česká republika má 95 dní od předčasných voleb politickou vládu, která disponuje většinou v Poslanecké sněmovně. Kabinet v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) jmenoval 29. ledna na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Vláda musí do měsíce požádat o důvěru.

Česko má novou vládu. Mládkovou prioritou Temelín a podpora exportu

Sobotkova koaliční vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL nahradila kabinet v demisi premiéra Jiřího Rusnoka, který zemi vedl od loňského léta. Čerstvý premiér a noví ministři se nejprve sešli v Hrzánském paláci, kde si připili vínem, a pak se - netradičně autobusem - společně vypravili na Hrad, kde je prezident v Trůnním sálu jmenoval do funkcí.

Zeman ovšem Sobotkovi při slavnostním aktu vyčetl, že v návrhu na jmenování vlády, který od něj dostal, našel řadu chyb. Chyby byly ve jménech i v kompetencích, kterými se mají jednotliví ministři zabývat. Novému kabinetu přesto popřál štěstí a dodal, že je toto složení jedinou možnou variantou. Podle Zemana by měl nový kabinet považovat za prioritu zákon o státní službě.

Prioritou MPO Temelín a státní energetická koncepce

Novým ministrem průmyslu a obchodu byl jmenován Jan Mládek (ČSSD), který ve funkci střídá Jiřího Cieńcialu. Mládek nedávno prohlásil, že bude více podporovat český export a má v plánu co nejdříve snížit byrokratickou zátěž pro podniky. Jeho hlavní prioritou je ale energetická politika. Zaměřit se chce zejména na přijetí nové státní energetické koncepce a plánovanou výstavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. "Bude nutné přijmout celou řadu důležitých strategických rozhodnutí. A v neposlední řadě bych to viděl jako aktivnější činnost na poli ochrany spotřebitele," řekl Mládek novinářům.

Mládek se podle vlastních slov shoduje s prezidentem Milošem Zemanem více, než sám ještě před schůzkami kandidátů na ministry na Hradě očekával. Jmenoval například dostavbu Temelína nebo možného prolomení limitů těžby. "Jsou varianty, kdy by došlo k prolomení a nemusel být zbořen jediný dům," uvedl. Výraznější zásahy by podle něj museli občané schválit v krajském referendu.

Zastavení propadu ekonomiky a zlepšení konkurenceschopnosti ČR v mezinárodním srovnání považuje za hlavní úkol vlády Svaz průmyslu a dopravy. "Přál bych si, aby za touto vládou zůstalo zlepšení postavení naší země v žebříčku konkurenceschopnosti o deset míst," uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák. "V koaliční smlouvě je téma konkurenceschopnosti zmíněno. Očekáváme, že se stane součástí programového prohlášení a následných praktických kroků vlády ve spolupráci byznysem. Musíme dospět k reálným efektům," doplnil.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů