Pátek, 19. dubna 2024

V Brně dávají na pečivo papírové sáčky, využívají se i k reklamě

V Brně dávají na pečivo papírové sáčky, využívají se i k reklamě

Menší a střední brněnské obchody s potravinami začaly zákazníkům nabízet vedle mikrotenových sáčků na pečivo i papírové. Firma BK Solutions, která tyto sáčky dodává, se tak snaží kombinovat ekologický produkt s reklamním. Tiskne na ně reklamu různých firem či živnostníků. Tentýž model funguje již v dalších čtyřech českých městech. Za čtvrt roku se v Brně povedlo získat do projektu přes 40 prodejen, řekl dnes ČTK zástupce firmy Luděk Horáček.

Sáčky unesou až dvoukilový nákup a zhruba za tři měsíce se rozloží. "Evropský ekologický certifikát mají jak na materiál, tak na barvy, kterými se tisknou reklamy," uvedl Horáček. Projekt nalezl v Brně i podporu Nadace Partnerství, která se podílí na různých ekologických projektech.

Obchody dostávají sáčky zdarma, tisk a distribuce se zaplatí z příjmů z reklamy. Zájem o ni mají především střední a malí živnostníci z bližšího okolí prodejny. "Chceme, aby šlo o firmy, které se chovají ekologicky," doplnil Horáček. Společnost zatím dodává do Brna měsíčně 50.000 sáčků, kapacitu má nachystanou na 200.000. "Je nemožné, abychom nahradili mikrotenové sáčky, ale toto je alternativa. Uvidíme, jak na ně lidé zareagují," sdělil Horáček.

Reklama na sáčcích by měla být účinnější než klasické letáky, jimiž jsou lidé zahlceni a věnují jim jen malou pozornost. "Sáček si odnesou domů a dokud chleba nesní, sáček nevyhodí," uvedl Horáček. Přemýšlí o tom, že by podobné sáčky mohly fungovat i u knihkupců, kteří dávají zákazníkům knihy do igelitových tašek.

Snaží se také o rozšíření projektu do Zlína a do Bratislavy. Rád by dostal papírové sáčky i do supermarketů. Jednání s nimi jsou však mnohem náročnější vzhledem k tomu, že management je buď v Praze, nebo v zahraničí.

Firma BK Solutions má centrálu v Polsku, kde se podařilo papírové sáčky na pečivo zavést už v desítkách měst. Podnikatelský projekt rozšiřuje pomocí franšízingového podnikání i do dalších evropských zemí, zatím východoevropských a středoevropských. Cílí také na Rakousko a Německo. Na webových stránkách uvádí, že ročně nahradí sedm milionů mikrotenových sáčků.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů