Pátek, 26. dubna 2024

Nový Jičín rozdá lidem téměř 3000 omyvatelných tašek na odpad

Nový Jičín rozdá lidem téměř 3000 omyvatelných tašek na odpad

Město Nový Jičín letos rozdá lidem téměř 3000 omyvatelných tašek na odpad. Jsou určeny na třídění papíru, plastu a skla. Město tak chce své obyvatele motivovat, aby při třídění odpadků byli aktivnější, sdělila dnes ČTK mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Lidé si tašky mohou vyzvednout u obsluhy separačních dvorů v Propojovací ulici a na Palackého třídě, v sídle technických služeb v Suvorovově ulici a také na radnici v kanceláři číslo 306.

Machková řekla, že tašky na tříděný odpad město lidem nabízí už potřetí. Poprvé je v roce 2012 dostávaly děti ve školách, které je nesly domů rodičům. Druhá akce už byla zajištěna stejným způsobem jako letos, lidé, kteří o třídění mají skutečně zájem, si tašky vyzvedávali na určených místech. K výdejním místům letos přibyl druhý separační dvůr.

Novinkou je také to, že si lidé mohou vybrat ze dvou velikostí tašek."Skoro tisíc sad je stejných jako při předchozí akci. Zbývající 2000 kusů jsou větší, aby lépe vyhověly potřebám separace v rodinných domech," uvedla Marta Kiššová z odboru životního prostředí.

Lidé si tašky mohou vyzvedávat do vyčerpání zásob. Tašky mají stejnou barvu jako kontejnery, do kterých se má konkrétní druh odpadu vysypávat: žluté na plasty, modré na papír a zelené na sklo.

Machková doplnila, že do kampaně se zapojily také osadní výbory v městských částech Bludovice, Kojetín, Loučka, Straník a Žilina. "Sady tašek tam jejich členové roznesou buď přímo do domácností, nebo je rozdají v předem určených termínech na dohodnutých místech," uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů