Čtvrtek, 28. března 2024

Ostrava investuje do životního prostředí asi dvě miliardy ročně

Ostrava investuje do životního prostředí asi dvě miliardy ročně

Přibližně dvě miliardy korun ročně dává Ostrava ze svého rozpočtu do oblasti životního prostředí. Od roku 2007 tak město investovalo zhruba 14,1 miliardy korun, přímo na zlepšení kvality ovzduší šlo téměř 8,8 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky magistrátu, kterou dnes novinářům prezentoval náměstek primátora Dalibor Madej (ODS). Krajské město patří z hlediska kvality životního prostředí k nejzatíženějším místům v Česku.

"Když jsme posbírali veškeré údaje, které jsme dali do životního prostředí, tak ta částka překvapila i nás samotné. Nejvíce asi pomáhá kompenzace, kterou dáváme dopravnímu podniku, zhruba dvě třetiny na každou jízdenku doplácí město, to je asi ta nejvyšší částka," podotkl Madej.

Podle něj by městu pomohly "masivní dotace státu" do lokálních topenišť. V Moravskoslezském kraji přitom už zhruba dva roky běží program takzvaných kotlíkových dotací, na němž se finančně rovným dílem podílí kraj a ministerstvo životního prostředí. Dosud bylo na obměnu starých kotlů za nové, šetrnější k životnímu prostředí, vyčleněno 220 milionů korun. Podle Madeje i primátora Petra Kajnara (ČSSD) by však tyto investice měly být mnohonásobně vyšší. Zvýšit by se měla také dotace pro jednotlivé žadatele, která se pohybuje v rozmezí od 15.000 do 60.000 korun v závislosti na typu kotle, míní Madej. "Městu by samozřejmě pomohla i změna legislativy, protože dnes nemáme účinný nástroj, jak kontrolovat lokální topeniště," poznamenal.

Některé projekty města zaměřené na zkvalitnění ovzduší se ale v minulosti minuly účinkem. Problematická byla například bezplatná MHD v době smogu, za niž město zaplatilo Dopravnímu podniku Ostrava zhruba 23 milionů korun. "Ne všechny projekty se samozřejmě povedou. Čekali jsem od toho to, že lidé v době inverze nechají auta doma a začnou jezdit zdarma MHD, bohužel se tak nestalo," řekl Madej.

Ostrava už v roce 2010 podala kvůli špatnému ovzduší žalobu na stát. Soud se jí zabýval dvakrát. Pražští soudci nejprve žalobu odmítli bez detailního projednání, protože ji město podle nich nepodalo v zákonné lhůtě. Město však podalo stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně a soud se žalobou musel zabývat znovu. Ani napodruhé však město neuspělo. Poslalo proto k Nejvyššímu správnímu soudu další stížnost, na reakci čeká.


Výdaje statutárního města Ostrava v oblasti životního prostředí (2007 až 2013 v tis. Kč.)

Výdaje na zlepšení kvality ovzduší 8,771.363
Ochrana přírody a krajiny, ekologická výchova 19.996
Vodní hospodářství a protipovodňová ochrana 3,606.070
Odpady a brownfields 1,710.412
Celkem 14,107.841


Zdroj: Magistrát města Ostravy
Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů