Úterý, 19. března 2024

Ptákem roku 2014 je čáp černý a čáp bílý

Ptákem roku 2014 je čáp černý a čáp bílý

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2014 oba druhy čápů, čápa černého a čápa bílého. Díky své výjimečnosti je čáp bílý prvním druhem, který se stává ptákem roku podruhé - přesně po 20 letech. Kromě toho, že čáp symbolizuje návrat jara, nový život a všeobecné štěstí, přispěla k jeho volbě i skutečnost, že se letos koná již 7. celoevropské sčítání čápů bílých a 3. celostátní sčítání čápů černých.

"Čápi přitahují pozornost tolika lidí, že jsme se poprvé rozhodli ptáka roku zopakovat," říká Jiří Flousek, předseda ČSO. "Čáp bílý byl jedním z prvních ptáků roku přesně před 20 lety. Nyní jsme k němu přibrali i jeho méně známého příbuzného, tajemného čápa černého."

Oba druhy budou ornitologové letos bedlivě sledovat a do sčítání se může zapojit opravdu každý. "Čápa není problém poznat, mláďata na hnízdě také spočítá každý, proto se těšíme na záplavu údajů od pozorovatelů z celého státu," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. Vše potřebné bude zveřejněno na speciálním webu o čápech cap.birdlife.cz, který ČSO spustí symbolicky 12. března, na svatého Řehoře. Jde o další z řady projektů občanské vědy, jejímž průkopníkem u nás je právě ČSO.

Přestože nepatří čápi mezi nejohroženější druhy, ukazují nám, jak se svět kolem nás mění. Bílí čápi postupně opouštějí úrodné nížiny zaplavené zemědělskými chemickými přípravky a stěhují se výše do hor, což jim usnadňuje i změna klimatu. Naopak černí čápi se z dříve plachých lesních ptáků, které bylo těžké jen zahlédnout, stávají stále běžnějšími a nezřídka se s nimi setkáme i na potoce uprostřed vesnice.

"Je až s podivem, jak se čápi zvládají vyrovnat se všemi nástrahami, které jim člověk a příroda připravuje," říká Vermouzek. "V živé paměti máme katastrofální loňskou sezónu, kdy kvůli dlouhotrvajícím dešťům uhynula většina mláďat v hnízdech. Mnohem horší následky má ale suché počasí v zimovištích. Pokud vyschnou oázy na jih od Sahary, čápi hynou po stovkách a tisících. Bohužel jsou sucha v Africe poslední dobou stále častější, podobně, jako jsou u nás častější deště a povodně." Právě nahlášením údajů o známých hnízdech může opravdu každý pomoci s ochranou čápů na jejich hnízdištích u nás. A protože se čápům u nás docela daří, máme za ně větší zodpovědnost i v rámci Evropy.

Jedním z velkých nebezpečí, kterým musejí čápi čelit, jsou dráty a sloupy vysokého napětí. I proto se generálním sponzorem ptáka roku 2014 stal E.ON. Vladimír Vácha, vedoucí koncernové komunikace firmy E.ON Česká republika s.r.o. k tomu říká: "Stali jsme se generálním partnerem, protože cítíme odpovědnost za životní prostředí kolem nás. Ročně investujeme přibližně 200 milionů Kč do rekonstrukce elektrického vedení vysokého napětí, abychom přispěli ke snížení rizika poranění zejména dravých ptáků nebo čápů. Jako první jsme získali atest od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na novou konstrukci konzoly Pařát III, která umožňuje bezpečné přisedání ptactva."

Vše zajímavé o čápech naleznete ve zvláštním čísle časopisu Ptačí svět, které je zdarma přístupné na bigfiles.birdlife.cz/PS012014.pdf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů