Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ chce od státu 5,3 miliardy darovací daně z povolenek

ČEZ chce od státu 5,3 miliardy darovací daně z povolenek

Energetická společnost ČEZ požádala finanční úřad, aby jí vrátil 5,3 miliardy korun odvedených v letech 2011 a 2012 na darovací dani z emisních povolenek. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž deníku řekl, že firma musí podle právních norem postupovat tak, aby nepoškodila své akcionáře. Většinu akcií v ČEZ přitom vlastní stát.

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Podle směrnic Evropské unie ale měla být většina povolenek v tomto období firmám přidělována bezplatně.

ČEZ o vrácení daně požádal preventivně, aby nepromeškal zákonnou lhůtu, napsaly HN. Z dalších firem chce odvedenou daň ve výši 140 milionů korun dostat zpět teplárenský Alpiq, stejný postup podle deníku chystají Dalkia a Unipetrol. Mluvčí Dalkie Milan Wagner ČTK potvrdil, že společnost nárok již uplatňuje formou dodatečného daňového přiznání. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda ČTK ale uvedl, že společnost požadovat vrácení daně z emisních povolenek za roky 2011 až 2012 nebude. Povinnost platit daň se totiž na firmu v uvedeném období nevztahovala, dodal.

Na darovací dani z bezplatně přidělených povolenek stát v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, v roce 2012 pak 2,7 miliardy.

Internetový server Insider loni v dubnu uvedl, že kvůli uvalení darovací daně na emisní povolenky se chystá podat žalobu na stát pět velkých firem. Dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo dokonce už se stížností proti dani z přidělených povolenek uspěl u pražského krajského soudu. Stát proti rozhodnutí podal kasační stížnost, Nejvyšší správní soud ale podle dnešních HN požádal o posouzení situace Soudní dvůr EU v Lucemburku. Ten zatím nerozhodl.

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší a firmy musí povolenky nakupovat na trhu. České podniky ale mají výjimku, když dostávají část povolenek bezplatně výměnou za investice do ekologičtějších provozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů