Úterý, 16. dubna 2024

Nový web o invazních druzích

Nový web o invazních druzích

Připravila jej Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Stránky komplexně informují o problematice invazních druhů na území ČR - od právních předpisů přes popis nejzávažnějších druhů, projektů na jejich likvidaci včetně nejúčinnějších metod hubení až po návod, jak přispět k ochraně naší přírody v boji proti těmto organismům. Pro zvýšení informovanosti je uveden výkladový slovník odborných pojmů týkajících se invazí a odkazy na pracoviště řešící invazní druhy a hlavní publikace z této oblasti.

Více informací najdete zde

Invazní druhy rostlin a živočichů představují vážnou hrozbu pro přírodní lokality po celém světě. Společně se vzrůstajícím využíváním přírodních zdrojů, znečišťováním životního prostředí a změnou klimatu jsou řazeny k hlavním negativním faktorům ohrožujících stávající biodiverzitu původních ekosystémů. Nadto způsobují nemalé ekonomické škody a mohou též nebezpečně působit na lidské zdraví. Vzrůstající mobilita lidské populace výrazně napomáhá rozšiřování těchto druhů. Ty jsou tak do nových území zavlékány úmyslně např. jako okrasné rostliny (těmi byly v druhé polovině 19. století i dnes tak nepříjemné křídlatky, netýkavka žláznatá či bolševník). Druhou možností je neúmyslné (nevědomé) zavlečení spolu s jiným druhem do nové lokality. Ještě existuje třetí varianta - dotyčný druh doputuje na území samovolně - příkladem z poslední doby na našem území je invaze středomořského křižáka pruhovaného.

Tyto stránky komplexně informují o problematice invazních druhů na území ČR - od právních předpisů přes popis nejzávažnějších druhů, projektů na jejich likvidaci včetně nejúčinnějších metod hubení až po návod, jak přispět k ochraně naší přírody v boji proti těmto organismům. Pro zvýšení informovanosti je uveden výkladový slovník odborných pojmů týkajících se invazí a odkazy na pracoviště řešící invazní druhy a hlavní publikace z této oblasti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů