Středa, 24. dubna 2024

Postupy proti nelegálnímu výkupu kovů nejsou účinné

Krádeží kovů z majetků měst a obcí, stejně jako ze sběrných dvorů, ale také ze silniční a železniční infrastruktury přibývá stále víc.

Postupy proti nelegálnímu výkupu kovů nejsou účinné

Lepší evidence prodávajících se ukázala jako neúčinná. Proto se hovoří o dalším omezení činnosti výkupen.

V roce 2012 Policie ČR zaznamenala více než 11 tisíc krádeží kovových materiálů s celkovou škodou za bezmála 445 mil. Kč. Loni to bylo 11 786 krádeží s vyčíslenou škodou přes 509 mil. Kč. Statistika přitom zahrnuje pouze trestné činy, nikoliv přestupky. Těch je několikanásobně více, ale neevidují se, případně je poškození ani nenahlásí.

OBCE A MĚSTA PŘICHÁZEJÍ O PENÍZE HNED DVAKRÁT

Kovové součástky se ztrácejí i ze sběrných dvorů, kde se shromažďují vysloužilé elektrospotřebiče v rámci zpětného odběru. Obce tak přicházejí o peníze hned dvakrát: samotnou krádeží kovu a pak tím, že musí investovat do zabezpečení dvorů před zloději. Na tyto účely poskytly kolektivní systémy obcím už přes 60 mil. Kč.

Za ukradené komponenty železniční, silniční nebo dálniční infrastruktury či obecního majetku dostane zloděj ve výkupně zpravidla pár stovek. Škoda, kterou způsobil, je však několikanásobně vyšší.

Aby se těmto jevům zabránilo, byla již několikrát upravena legislativa. Provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů je povinen podle § 18 odst. 3 zákona o odpadech vést evidenci osob, od nichž odebral nebo vykoupil (vyžaduje se ověření totožnosti).

Zamezit krádežím a nelegálnímu výkupu kovů chce Svaz měst a obcí ČR (SMO) spolu s dalšími partnery. Chtějí prosadit zákaz výkupu kovů od fyzických osob, případně při výkupu povolit jen bezhotovostní platby. >>Tyto postupy jsou ve světě ověřené a jsou s nimi dobré zkušenosti,>Problém jsou hotové peníze, které se pohybují v systému. Pro mnohé lidi (často na sociálních dávkách) se sběrny stávají stabilním zdrojem nezdaněných příjmů. Zpřísnění provozu výkupen může být řešením: Když nebude kovy kde prodat, nebudou se krást.>Výkupcům se velmi obtížně prokazuje úmysl. Pracovníci sběrny se vždy mohou hájit, že nerozpoznali, o jaké zařízení jde. Zákon lze obejít i při ověřování totožnosti a evidenci odpadů.

Není to proti výkupnám, které fungují v souladu se zákonem. Je to proti těm, kdo platí za kradené věci,>Na ubytovně či v paneláku prostě nemůže mít nikdo zbytečnou kolejnici, kterou by dal do sběru. Musí být kradená.

Chceme vyprovokovat nové vedení Ministerstva životního prostředí i Ministerstva průmyslu a obchodu k diskusi o tomto tématu,>Výkupny se už totiž nebudou moci vymlouvat, že nevědí, jak ten který předmět, který podle zákona nesmí vykupovat, vypadá. Policistům se bude ukradená součástka lépe hledat a kontroloři budou vědět, na co se při práci zaměřit,
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů