Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihlava řeší platby za odpad i z neobývaných staveb

Jihlava řeší platby za odpad i z neobývaných staveb

Už druhým rokem se i v Jihlavě povinnost platit místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vztahuje rovněž na fyzické osoby, jež mají ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých však není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba. Vlastník takové nemovitosti za ni (bez ohledu na její velikost) platí za svoz odpadu poplatek ve výši jako za jednu fyzickou osobu.

Rozšíření okruhu poplatníků se opírá o novelizaci zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, účinnou od 1. 7. 2012. Na základě příslušných obecně závazných vyhlášek v roce 2013 výše místního poplatku za svoz odpadu za jednu fyzickou osobu a kalendářní rok v Jihlavě činila 700 Kč a pro rok 2014 byla stanovena na 680 Kč.

Podle vedoucího ekonomického odboru Magistrátu města Jihlavy Mgr. Bc. Jana Jaroše, DiS., nová povinnost platit poplatek i z nemovitostí bez osob přihlášených k trvalému pobytu je spravedlivější a solidárnější vůči obyvatelům s trvalým pobytem ve městě, kteří poplatek odvádějí.

Loni v říjnu bylo v Jihlavě k trvalému pobytu na území města hlášeno celkem 52 202 osob. Staveb určených k individuální rekreaci, bytů nebo rodinných domů (z tohoto celkového počtu >>neobývaných<< nemovitostí jde o necelých 300 domů a bytů), v nichž nebyla hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, bylo evidováno 1119. Město tak mohlo v minulém roce na poplatcích za svoz odpadu vybrat větší celkovou sumu, neboť se do její výše nově promítl výběr poplatku od dalších 1119 fyzických osob.

Za rok 2013 se na poplatku za svoz odpadu v Jihlavě vybralo 31,4 mil. Kč (v roce 2012 to bylo 27,873 mil. Kč). Dluh na tomto poplatku za uplynulý rok činí 2,2 mil. Kč.

POMOHLY BY I ZMĚNY LEGISLATIVY

Obecně však výběr poplatku za svoz odpadu znesnadňuje fakt, že ani po slibech Ministerstva vnitra dosud neslouží databáze cizinců s pobytem na území ČR. Databázi nemovitostí, v nichž není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, si v Jihlavě vytvářejí vlastními silami.

Jihlavský tiskový mluvčí Bc. Radek Tulis pro Moderní obec shrnul, které úpravy legislativy by podle zkušeností magistrátu umožnily zefektivnit výběr poplatku za svoz odpadu. >>Uvítali bychom změnu zákona o evidenci obyvatel v oblasti trvalých pobytů na úřední adrese (99 % dlužníků),<< uvedl. >>Sami se však chystáme lidi vést ke snížení nákladů na systém nakládání s komunálními odpady. Třeba motivačními platbami za třídění odpadu, snížením frekvence vývozu popelnic či ještě "pozitivnějším" přístupem k poplatníkům.<<

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů