Čtvrtek, 28. března 2024

Semínkové nařízení zamítl i Zemědělský výbor EP

Semínkové nařízení zamítl i Zemědělský výbor EP

Europoslanci ve Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova dnes zamítli takzvané semínkové nařízení, a to poměrem 37 pro x 2 proti. Nařízení vyvolalo silný odpor nejen u českých výrobců osiv a zahrádkářů, ale i u českého europoslance Pavla Poce. Právě na základě jeho iniciativy dnes na jednání výboru nařízení narazilo.

"Pravdou je, že zadání sloučit oněch 12 oborových směrnic do jednoho nařízení přišlo od členských států, Komise si to sama nevymyslela, ale zpracování bylo tentokrát opravdu hodně špatné a proto jsem navrhl celý návrh nařízení zamítnout. A ukázalo se, že i jeden poslanec může zajistit smetení špatné legislativy ze stolu"
Evropský parlament zafungoval jako pojistka, stejně jako tomu bylo například v případě mezinárodní dohody ACTA. Finální rozhodnutí o tzv. semínkovém nařízení padne na plenárním zasedání ve Štrasburku letos v březnu. Hlasování ve výborech je však již nyní jasným signálem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů