Pátek, 19. dubna 2024

Poslanci dnes hlasovali pro nejnižší recyklační cíle

Poslanci dnes hlasovali pro nejnižší recyklační cíle

Poslanecká sněmovna dnes odhlasovala nejnižší recyklační cíle pro obalové odpady, které podstatně sníží současnou míru recyklace. Schválený návrh předložil bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Ze tří návrhů, z nichž všechny navrhovaly snížení současné recyklace, se poslanci postavili za ten nejhorší.

Při prvním ekologickém hlasování selhali nejen poslanci, ale i nová koalice. Proti vládnímu návrhu ministra Brabce, který snižoval míru recyklace nejméně, hlasovali lidovci, většina hnutí ANO a polovina sociálních demokratů. Ministr Brabec tedy o svém návrhu nepřesvědčil dokonce ani vlastní spolustraníky. Pro ministrův návrh hlasovali především opoziční poslanci TOP09 a KSČM. Proti se naopak postavili poslanci ODS a Úsvitu [1].

Poslanci ustoupili před obavami průmyslu, který se obával nákladů spojených s povinností recyklovat vyprodukované obaly. Schválená nízká míra recyklace znamená, že velká část obalů bude dál končit na skládkách a ve spalovnách. Česká republika bude nadále plýtvat cenými surovinami.

Díky Hnutí DUHA ovšem sněmovna již minulý týden zamítla předlohu poslance a bývalého ministra Tomáše Podivínského (KDU-ČSL) se zdaleka nejnižšími recyklačními cíli.

Porovnání jednotlivých návrhů pro recyklaci obalů se současnou úrovní:

Typ obalu

Podivínského návrh pro rok 2015

Úroveň recyklace v roce 2012 [2]

Návrh Milana Urbana pro rok 2016

Papír

70 %

86 %

75 %

Sklo

70 %

81 %

75 %

Plast

27 %

58 %

45 %

Kov

50 %

69 %

55 %

Dřevo

15 %

26 %

15 %

Obaly celkem

55 %

70 %

60 %


Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

"Sněmovna ve svém prvním - a přitom velmi snadném - ekologickém testu propadla. Selhala však i nová koalice, když proti vládnímu návrhu, nejlepšímu ze špatných, hlasovali lidovci, většina hnutí ANO a polovina sociálních demokratů, zatímco pro něj TOP09 i komunisté. Hlasování o recyklačních cílech pro obaly ukázalo, kteří poslanci to myslí s životním prostředím vážně. Lidovci a ODS stojí na straně skládek a spaloven, TOP09 a KSČM na straně vyšší recyklace a sociální demokraté neví, kde jim hlava stojí."

"Ministr Brabec bohužel nedokázal přesvědčit ani své spolustraníky, takže ANO většinově hlasovalo pro plýtvání cennými surovinami."

Kontakty:

Ivo Kropáček, program Odpady, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů