Úterý, 16. dubna 2024

Novinky z energetiky

Novinky z energetiky

Komisařka Hedegaardová: Ambiciozní klimatická opatření jsou v zájmu Evropy
Vzhledem k tomu, že ekonomika Evropy roste pomaleji než ekonomika jejích hlavních konkurentů, musejí evropští představitelé v otázce obnovy - a zachování - růstového potenciálu Evropy hledět daleko dopředu. Proto Evropská komise navrhne v lednu nový rámec pro oblast klimatu a energetiky do roku 2030; a bude se pochopitelně jednat o rámec, který nepůjde proti evropským hospodářským zájmům. Nebylo by rozumnější účty za energii snížit tím, že bychom energii v Evropě šetřili a vyráběli ji u nás?Vezměme si jako příklad náš účet za energie. Evropskou obchodní bilanci po celé roky negativně ovlivňuje dovoz fosilních paliv. Jen v roce 2012 byly do Evropy dovezeny ropa, uhlí a plyn za 545,9 miliardy eur. Nebylo by rozumnější - i z ekonomického hlediska - takovéto účty snížit tím, že bychom energii v Evropě šetřili a vyráběli ji u nás? V době rekordně vysoké nezaměstnanosti navíc Evropa potřebuje pracovní místa v dynamických a konkurenceschopných odvětvích, kde lze práci jen těžko zadávat jinam. Dnes pracuje v Evropě v "zeleném" odvětví více než 3,5 milionu lidí. Od roku 1999 do roku 2008 vznikalo v evropském "zeleném" odvětví 180 tisíc pracovních míst ročně, přičemž většina z nich zůstala zachována a mnoho dalších vzniklo i v nejtěžších letech hospodářské krize...

Česká pozice: M.Šimoník - Samotný přechod na obnovitelné zdroje nestačí
Není možné německý model přesně kopírovat. Je ale třeba začít férovou debatu o tom, která je ta rozumná cesta. A to se neděje. Měli bychom posoudit alternativy, vazby na sousední státy. Je také potřeba být flexibilní a nedělat rozhodnutí zbytečně dopředu. Pokud nyní Temelín nepotřebujeme a jsou oprávněné pochybnosti o jeho ekonomice a kompatibilitě s fluktuujícími zdroji, o vlivu Německa, tak nemá smysl to teď rozhodovat. Rozhodnutí lze o deset let odložit.

Could Germany and France create common energy policy?
Energy policy is going wrong because we are accustomed to thinking within narrow national lines. Each individual country has to achieve whatever is the target of the moment - a 30 per cent cut in emissions; a 20 per cent share for renewables and so on. This is a suboptimal approach. Individual countries can achieve their targets but the costs of working in an atomistic way can be enormous. One of the greatest advances of a complex society is that different people do different things. We do not all grow or kill our own food every day.

Programové prohlášení vlády: Energeticky úsporné budovy jako jedna z priorit: Dokáže vláda vytvořit dlouhodobý podpůrný program?
Do roku 2020 lze ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně využít až 12 miliard korun podpor ročně. Taková podpora by ekonomice přinesla růst zhruba o jeden procentní bod HDP každý rok a 35 tisíc nových pracovních míst napříč republikou. Vládě by se tak podařilo jedním nástrojem podpořit více priorit z programového prohlášení. Tedy nastartování ekonomického růstu, vytvoření nových pracovních míst, podpora malého a středního podnikání nebo zajištění energetické bezpečnosti.

IMF chief Lagarde warns of merciless climate change
Tento článek by si měli přečíst všichni zastánci volného trhu, který prý existoval před nástupem OZE:
Lagarde said reducing subsidies for fossil fuels and pricing carbon pollution should be priorities for governments around the world. "Overcoming climate change is obviously a gigantic project with a multitude of moving parts. I would just like to mention one component of it-making sure that people pay for the damage they cause," she said.
"We are subsidizing the very behaviour that is destroying our planet, and on an enormous scale. Both direct subsidies and the loss of tax revenue from fossil fuels ate up almost $2 trillion in 2011-this is about the same as the total GDP of countries like Italy or Russia."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů