Čtvrtek, 25. dubna 2024

Směrem k růstu s nízkými emisemi uhlíku

Směrem k růstu s nízkými emisemi uhlíku

Když se přední ekonom Jeffrey Sachs pochvalně vyjádří o nové politice EU v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030, je to pro nás důvod k hrdosti. A pokud některá ekologická uskupení označí naše návrhy jako "málo ambiciózní" a některá průmyslová odvětví je nazvou "příliš ambiciózními", lze se domnívat, že jsme našli tu správnou rovnováhu.

Evropská komise vypracovala návrhy k politice klimatu a energetiky do roku 2030 teprve nedávno. Obsahují závazný cíl snížit emise ve srovnání s rokem 1990 o 40 procent a závazný cíl, aby minimálně 27 procent energie pocházelo z obnovitelných zdrojů. U nás v Evropě se reakce na návrhy celkově jeví poněkud zdrženlivější, porovnáme-li ji s pozitivními ohlasy od mezinárodních čelných představitelů. Právě z těchto ohlasů však můžeme vyvozovat, že skutečné ambice návrhů i to, co znamenají v boji proti změně klimatu, jsou uznávány. Prvním důvodem je skutečnost, že navržených 40 procent je v souladu s vědeckými poznatky a umožňuje nám dosáhnout cíle snížit emise do roku 2050 o 80 až 95 procent. Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu jde o cíl, který si musí stanovit rozvinuté země do roku 2050, aby se globální oteplování udrželo pod 2 stupni Celsia. Zadruhé je 40 procent cíl ambiciózní a lze ho splnit pouze snížením emisí v EU. V tom se liší od cíle snížit do roku 2020 emise o 20 procent, jehož šlo částečně dosáhnout financováním projektů mimo EU, aby se vykompenzovaly naše emise. Kromě toho větším snižováním zde v Evropě přilákáme investice a technologie. A konečně lze uvést, že je tento cíl splnitelný a nákladově efektivní. Naše ekonomické analýzy ukazují, že ho je možno dosáhnout krátkodobými investicemi a způsobem, který přinese výrazné dlouhodobé zisky. Stejně jako v případě cíle do roku 2020 bude i 40 procent cíl závazný na evropské i národní úrovni, neboť bude rozdělen do závazných vnitrostátních cílů.

Evropa musí též nadále ve velké míře rozšiřovat obnovitelné zdroje energie. Vedoucí předních podniků, které se zabývají čistými technologiemi, např. výkonný ředitel společnosti Vestas Anders Runevad a výkonný ředitel skupiny Climate Group Mark Kenber, souhlasí s názorem, že návrhy komise skutečně podpoří ekonomický růst v této oblasti.

Komise svými návrhy určila směr k nízkouhlíkové budoucnosti. Pokud je vedoucí představitelé EU schválí, přihlásí se Evropa jako první ke svému dílu globální odpovědnosti.

Connie Hedegaardová, evropská komisařka pro oblast klimatu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů