Pátek, 29. března 2024

Babiš bioplynařem

Babiš bioplynařem

Podnikatel Andrej Babiš produkuje bioplyn. Hnutí politika Andreje Babiše navrhuje obnovení podpory bioplynu. Stamilionová malá domů, střet zájmů v krystalicky čisté podobě.

Stop. Takhle rychle s tím hotovi být nemůžeme. Česko se zavázalo ke snižování emisí skleníkových plynů, což se nedá zajistit bez využívání obnovitelných zdrojů energie.

Bioplyn obnovitelným zdrojem je, dokonce stabilnějším než solár, protože, jak přesně poznamenal Andrej Babiš, "slunce svítí jen někdy, ale kráva kadí pořád". V principu není podpora bioplynu špatná, většina evropských zemí produkci energie v bioplynových stanicích podporuje.

Když k tomu přidáme skutečnost, že Evropská komise nedávno přišla s novými ambiciózními cíli ve snižování emisí do roku 2030, dá se obnovení podpory bioplynu pochopit i jinak než jako malá domů pro Agrofert.

Jenže červíček pochybností stále hlodá: Evropská komise sice určí, o kolik budeme muset emise snížit, ovšem není jisté, že dostaneme "příkazem" i to, jak velký podíl energie budeme muset vyrábět z obnovitelných zdrojů. Premiér Bohuslav Sobotka chce na březnovém summitu v Bruselu prosadit, abychom místo výroby v bioplynových stanicích a solárních či větrných parcích mohli závazky splnit i jinak. Například úsporami (zateplování) a snížením energetické náročnosti ekonomiky, která stále patří k nejvyšším v Evropě. Podobný zájem má i Polsko, takže Sobotka není bez šance.

Z pohledu českých spotřebitelů a firem by bylo nejlepší počkat, jak jednání s Bruselem dopadnou, a následně vypracovat důkladnou analýzu, jak s co nejmenšími škodami pro ekonomiku evropské emisní cíle splnit.

Pokud by se ukázalo, že nejvýhodnější je právě podpora stavby nových bioplynových stanic, bude vše v pořádku. Ovšem než budeme mít takovou analýzu k dispozici, můžeme s jistotou říci jen jedno: obnovení podpory bioplynu zatíží buď rozpočet, nebo spotřebitele elektřiny a vydělají na něm bioplynoví baroni, mezi nimi Andrej Babiš.

Ministr financí může donekonečna argumentovat, že podpora bioplynu je v koaliční dohodě, že pomůže celému zemědělství, že zvýší zaměstnanost, že Agrofert moc nevydělá, protože má jen osm bioplynových stanic a chce si postavit jen další dvě, a tak dále. Věřme, nevěřme.

Na skutečnosti, že přínos podpory bioplynu pro českou ekonomiku jako celek je přinejmenším sporný, a tudíž že Andrej Babiš je v tvrdém střetu zájmů, to nezmění vůbec nic. I když se osobně ve sněmovně zdrží hlasování, jak říká.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů