Čtvrtek, 28. března 2024

Pomoc Agrofertu: poslanec ANO chce podporu bioplynu

Pomoc Agrofertu: poslanec ANO chce podporu bioplynu

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek hodlá opět prosadit ve sněmovně podporu na výrobu elektřiny z bioplynu. Ta pro nově postavené zdroje skončila teprve letos v lednu. Faltýnek je zároveň členem představenstva společnosti Agrofert, která patří ministru financí Andreji Babišovi. Agrofert osm bioplynových stanic vlastní a ve velkém je také staví.

Sám Babiš možný střet zájmů uznává. "V případě hlasování se zdržím," odpověděl včera HN z Francie, kde je na dovolené. Proč tedy návrh podává člen představenstva jeho firmy a předseda jeho poslaneckého klubu? "Tak mluvte s ním, já o tom nevím."

Podle Faltýnka ale u jeho návrhu, který má dnes ráno projednávat hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, o střet zájmů již nejde.

"To bych nemohl dělat nic, navíc jsem jasně slíbil našim zemědělcům, že budu bojovat za jejich zájmy, což tímto návrhem činím," řekl včera HN. Rozhodnutí o podpoře malých bioplynových stanic je podle něj navíc ukotveno v koaliční smlouvě.

Smlouva však zároveň hovoří o "ekonomické únosnosti" takové podpory. A jak HN řekl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, budoucnost bioplynových stanic zatím "není jasná". Poplatek za obnovitelné zdroje je pro letošní rok pevně daný. Každá další podpora by proto musela jít přímo ze státního rozpočtu. Stát má letos přispět na elektřinu z obnovitelných zdrojů přibližně 17 miliardami korun. Znovuzavedením podpory pro bioplyn by tato částka rostla každý rok o stamiliony korun.

Díky dlouholeté podpoře zažila v minulých letech výstavba bioplynových stanic boom. V letech 2004 až 2013 stouplo množství elektřiny vyrobené z bioplynu z 37 tisíc MWh na více než dva miliony MWh. Celkově výkon 485 bioplynových zdrojů řadí Česko na pátou příčku v Evropě.

Z tohoto počtu patří Agrofertu jen osm stanic a podle mluvčího společnosti neplánuje firma v dalších letech stavět více než dva nové zdroje. Větší střet zájmů ale leží jinde. Babiš na konci roku 2012 koupil firmu Farmtec, která do roku 2013 postavila okolo 70 bioplynových stanic. Její tržby se loni kvůli sníženým dotacím propadly o 600 milionů na 1,2 miliardy korun. A na letošní rok už kvůli nulovým dotacím nemá ani jednu zakázku.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Aleše Měřičky

Jasně jsem slíbil našim zemědělcům, že budu bojovat za jejich zájmy, což tímto návrhem činím.
Jaroslav Faltýnek
předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, člen představenstva Agrofertu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů