Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prezidentovo tažení proti žárovkám

Prezidentovo tažení proti žárovkám

Europoslanec Vojtěch Mynář si ve čtvrtek oddechl, když večer dotelefonoval se šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem. "Tak je to dobré, prezident výstavu otevře." Jedním z bodů včerejší návštěvy Miloše Zemana ve štrasburském sídle Evropského parlamentu totiž bylo i přestřižení pásky nad fóliovým modelem kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Zeman však především přijel, aby promluvil k poslancům na plénu. Jako poslední hlava státu, než budou v květnu obhajovat mandát. Do města na pomezí Francie a Německa zavítal vášnivý kuřák Zeman shodou okolností v den, kdy se definitivně schvalovala přísnější regulace cigaret.

Citáty a bonmoty

Zemanův předchůdce Václav Klaus, který vystoupil před evropským plénem v roce 2009, přiměl silně euroskeptickým projevem část politiků sál opustit. Mezi českými poslanci tak včera před poledním vystoupením hlavy státu panovalo nervózní očekávání. Především doufali, že se nebude znovu pouštět do zpochybňování regulace kouření nebo pranýřování žárovek.

Doufali, že zkušený rétor naváže na to lepší ze svého minulého repertoáru. "Měl skvělý proslov jako premiér v Americe k desátému výročí pádu železné opony. Zapracoval do něj slovo hope, které značí naději i město, kde se narodil Bill Clinton. A samozřejmě mluvil spatra a anglicky," zavzpomínal Libor Rouček, člen sociálnědemokratické frakce, který tehdy pracoval pro Zemanovu vládu jako mluvčí.

Včera se v projevu prezident držel zavedeného receptu: mixu citátů, bonmotů a anekdot, v rámci jedné dokonce oslovoval europoslance jako soudruhy.

Zkritizoval byrokracii - za což si od sálu vysloužil nejvřelejší ovace -, bruselskou architekturu, došlo i na úsporné žárovky. Potlesk se ozval i tehdy, když vyzval, aby Evropská unie směřovala k federativnímu uspořádání. "Jsem pro integraci, ale ne pro unifikovaný stát. Co je stejné, je nudné a šedivé," řekl. Za nejdůležitější úkoly označil koordinovaný postup v politice zahraničí, obrany, hospodářství, boje proti nezaměstnanosti a životního prostředí.

Než se pustil do kritiky žárovek, předeslal Zeman, že Evropská unie je "dobrá věc". Tím také zakončil. Spokojení tak mohli být všichni - nabídl kritiku skeptikům a integraci eurofandům. Jak shrnul předseda europarlamentu Martin Schulz: "Takového řečníka jsme tu dlouho neměli, pro každého jste měl něco."

Budoucnost na vodě

Baťovský sen o průplavu, který napojí Česko na moře, si mohl prezident připomenout, když do sídla parlamentu přijížděl. Jeho konvoj míjel kanál Marna-Rýn, spojující Paříž s východem Francie a Německem. A už od úterý na něj ve foyer budovy pojmenované po Winstonu Churchillovi čekalo dvanáct panelů a koberec velebící výhody vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Nenápadně ho zmínil i v projevu: "Potřebujeme odvahu pro velké projekty, které přesahují politický život, jako jsou transevropské sítě včetně železnic, dálnic a vodních koridorů."

Když Zeman přestřihával modrou pásku nad fólií s vyobrazením průplavu, zadoufal, že europoslanci se k jeho lobbování za mnohamiliardový projekt přidají. Na příští roky však zůstane u fóliové symboliky: chybí vůle domácí vlády i příslib evropských peněz.


Co také včera řešil europarlament

V den, kdy ve Štrasburku vystoupil Miloš Zeman, schválili europoslanci návrhy

Revize tabákové směrnice

zdravotní varování musí pokrývat 65 procent na přední i zadní straně balíčku cigaret

varování má mít podobu obrázku

zakázáno ve všech zemích EU bude balení s méně než 20 cigaretami

zakazuje se, aby tabákové výrobky obsahovaly příchutě (mentolové cigarety budou zakázány později, až od roku 2020)

po schválení Radou ministrů (14. března) budou mít členské státy dva roky na to, aby směrnici zavedly do vnitrostátních předpisů

Varovný systém pro auta eCall

nové automobily budou mít povinně zabudován výstražný systém napojený na tísňovou linku 112 a v případě nehody automaticky upozorní záchranáře

mělo by platit pro auta vyrobená od října 2015

Přísnější emise pro auta

od roku 2021 bude limit pro průměrné emise CO2 činit 95 gramů na kilometr (z dosavadních 130 gramů na kilometr)


Můj evropský sen nezahrnuje bruselskou - takzvanou evropskou -architekturu.
Miloš Zeman
prezident České republiky

AUTOR: Kateřina Surmanová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů