Čtvrtek, 28. března 2024

85 % Čechů chce cíl pro více energie z větru a slunce

85 % Čechů chce cíl pro více energie z větru a slunce

Tři čtvrtiny Čechů a Češek soudí, že opatření, jež čelí globálním změnám podnebí, jsou také prospěšná pro ekonomiku a pracovní místa. Ukázal to dnešní průzkum Eurobarometru.

Pouze necelá čtvrtina dotázaných si myslí opak [1]. Přespříští týden budou premiéři na summitu Evropské unie jednat, zda a jak chce osmadvacítka dál snižovat svoji závislost na fosilních palivech. Nová čísla potvrzují silnou podporu veřejného mínění uprostřed ukrajinské krize a horšících se vztahů s Ruskem.

Navíc si 85 % veřejného mínění myslí, že by český stát měl mít konkrétní cíl, o kolik více budeme vyrábět energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární panely nebo větrné elektrárny [2]. Sobotkova vláda přitom zatím - podle dosavadních vyjádření [3] - odmítá dokonce i návrh Evropské komise, aby byl pouze celoevropský závazný cíl (a ne cíle pro jednotlivé státy). Může však svůj postoj v příštích dvou týdnech změnit.

Už dnes evropské plány, jak snížit spotřebu uhlí, ropy a plynu, se svými kolegy předjedná ministr životního prostředí Richard Brabec a zítra je dostane na stůl rada ministrů průmyslu, včetně Jana Mládka.

Evropské země debatují, jestli budou pokračovat v cílevědomé podpoře programů, jako je zateplování domů, snižování spotřeby uhlí v průmyslu, obecní větrné elektrárny, solární panely na střechách, auta s nízkou spotřebou nebo komunální výtopny na biomasu.

Rusko je největším dovozcem ropy, plynu i uhlí do EU. Sobotkova vláda anoncovala, že chce podle úspěšného britského vzoru spolupracovat s opozicí na přípravě nového zákona o snižování závislosti na fosilních palivech.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Drtivá většina Čechů a Češek chce, aby si politici vyhrnuli rukávy a cílevědomě podporovali solární panely na střechách, zateplování domů, inovace v průmyslu, obecní větrné elektrárny, komunální výtopny na biomasu, auta s nízkou spotřebou a podobně. Budeme tak krok za krokem snižovat naši závislost na fosilních palivech. Silná a jednoznačná podpora veřejného mínění je velmi důležitá. Speciálně dobře je to vidět ve chvíli, kdy jsme skoro ve válce s největším dodavatelem ropy, plynu i uhlí do Evropy."

Kontakty:

Vojtěch Kotecký, programový ředitel, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů