Čtvrtek, 18. dubna 2024

Co se skrývá v konzervě tuňáka?

Co se skrývá v konzervě tuňáka?

Ode dneška se můžete při nákupu tuňákových konzerv rozhodovat odpovědně. Pomůže vám v tom nový průvodce Greenpeace, který hodnotí tuňákové konzervy na českém trhu od nejšetrnějších až po ty nejméně šetrné.

Některé druhy tuňáka se dostaly na pokraj vyhubení, jiné jsou loveny destruktivními metodami, kvůli kterým zbytečně hynou želvy, delfíni, žraloci či mořští ptáci. Celosvětová poptávka po tuňácích je obrovská a situace se stává neudržitelnou.

"Přitom řešení existuje - je možné, aby obchodní řetězce prodávalyšetrně ulovené ryby. Dokazuje to například firma Marks&Spencer, která, zatím bohužel jako jediná, nabízí výhradně tuňáky ulovené šetrným způsobem - tedy na udici," uvádí tisková mluvčí Greenpeace ČR Šárka Pechová.

Greenpeace celkově hodnotilo 16 firem1, od kterých si můžete v Česku koupit tuňákové konzervy, na základě sedmi kritérií2. Kromě samotného srovnání přináší průvodce i informace o nabízených druzích tuňáka, včetně stavu jejich přelovení a informace o metodách lovu. Vydání průvodce je součástí celosvětové kampaně Greenpeace za udržitelný lov a chov tuňáků i dalších ryb a mořských plodů:

Jan Freidinger z Greenpeace ČR k tomu říká: "V zemích, kde Greenpeace pomocí podobných žebříčků začalo tlačit na prodejce,aby přestali nabízet tuňáky z přelovených populací nebo ulovené destruktivní metodou3, si zákazníci mohou již vybrat ze široké nabídky tuňáků chycených udržitelným způsobem. V Česku je tato nabídka silně omezená a naší ambicí je to změnit."

Kontakt:

Jan Freidinger, vedoucí kampaně Greenpeace ČR,

Email: jan.freidinger@greenpeace.org
Tel: +420 734 620 844

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů