Čtvrtek, 28. března 2024

Energetika - novinky a pozvánky

Energetika - novinky a pozvánky

Ondřej Šrámek: EU je vůči Rusku bezbranná a Česko s visegrádskou čtyřkou pracují na tom, aby to tak zůstalo
EU je závislá z více než 30% na dodávkách ruské ropy a ze čtvrtiny i na plynu. EU sice dlouho hovoří o tom, že závislost nejen na Rusku, ale obecně na importech energetických surovin z nestabilních regionů je třeba snížit. Komisařka pro klima Hedegaardová minulý týden v Praze řekla, že EU ročně doveze energii za více než 500 miliard EUR (více než trojnásobek celého českého HDP). Určitě by bylo lepší, kdyby tyto finance zůstaly v EU, ale zatím zůstává spíše u slov. Největší paradox ale je, jak se k cílům pro rok 2030 staví státy Visegrádské čtyřky. Ty jsou na ruském plynu mnohem závislejší, než Evropa jako celek: Polsko dováží 63% plynu z Ruska, Maďarsko 80%, Česko 92% a Slovensko dokonce 95%! (rok 2010). Přesto tyto čtyři země patří k nehlasitějším odpůrcům cíle pro energetickou efektivitu, bez něhož hrozí, že si dále pod sebou budeme podřezávat vlastní větev.

Ulrich Platt: Elektrárna pro celou Evropu
Pŕedpokladem tedy je, že se pro pŕechod na obnovitelné zdroje rozhodne celá Evropa. Pokud byste tuto strategii zavedli jen v Německu, pak byste například potřebovali vice energie ukládat do zásobník^u pro situace, kdy elektřiny není zrovna dost. Vyšlo nám, že by bylo zapotřebí ukládat dvakrát vice energie než v celoevropském scénáři.

IEA: The Power of Transformation - Wind, Sun and the Economics of Flexible Power Systems
Our detailed modelling shows that in the long term a fully transformed power system with 45% of wind and solar in annual electricity generation - that is over ten times more than in most power systems today - that system is only about 15% more expensive than a system with no variable renewable energy at all. And that small cost increase is using today´s technology and assumes a moderate carbon price of 30 USD per tonne. In the future, wind and PV are expected to have lower costs. Combined with increasing prices of CO2, the extra systém costs of such high shares of variable renewable energy could be brought down to zero.

Eurobarometr: 85% Čechů chce cíl pro více energie z větru a slunce
Tři čtvrtiny Čechů a Češek soudí, že opatření, jež čelí globálním změnám podnebí, jsou také prospěšná pro ekonomiku a pracovní místa. Ukázal to dnešní průzkum Eurobarometru. Navíc si 85 % veřejného mínění myslí, že by český stát měl mít konkrétní cíl, o kolik více budeme vyrábět energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární panely nebo větrné elektrárny. Sobotkova vláda přitom zatím - podle dosavadních vyjádření - odmítá dokonce i návrh Evropské komise, aby byl pouze celoevropský závazný cíl (a ne cíle pro jednotlivé státy).

18.3.2014, Praha - Energetická (r)evoluce: Inspirace pro ČR?
Tato diskuse by se měla zaměřit v první řadě na zásadní rozdíly mezi probíhající německou energetickou transformací, založenou na obnovitelných zdrojích a vysoké energetické účinnosti a českou cestou směřující k tomu, stát se jaderným ostrovem v srdci Evropy. Zajímavé bude srovnat důsledky obou přístupů k energetické politice na úrovni EU. Která ze zmíněných vizí může být být ekonomicky a ekologicky smysluplná pro udržitelnou budoucnost? Existují v této oblasti nějaká univerzální řešení? Debatována by měla být také možnost koordinace národních energetických politik na unijní úrovni, v současnosti dostupné mechanismy a překážky vytvoření jednotné evropské energetické politiky. Konečně by měla přijít řeč na pokračování evropského klimatického balíčku 20-20-20.
V debatě vystoupí europoslankyně Rebecca Harms a vedoucí energetické sekce zelených Milan Šimoník. Další hosté budou uvedeni na webu.
3.4.2014, Praha - Přizpůsobení měst a obcí důsledkům změn klimatu jako ekonomická a bezpečnostní výzva
Problematika přizpůsobení se důsledkům klimatické změny je aktuálním tématem pro města, neboť přímo souvisí s jejich bezpečností a finančními náklady. Adaptace na změnu klimatu bude jedním z hlavních průřezových témat dalšího programovacího období EU a s tím i prakticky zaměřených finančních mechanismů. Stojíme na přelomu mezi dvěma programovacími obdobími, kdy je vhodná doba navrhnout strategie přizpůsobení klimatické změně pro regionální politiky s cílem snížit budoucí dopady a škody. Můžeme se tak připravit na realizaci souvisejících programů a projektů.
29.4.2014,Praha - NEC2014 - Ekonomické limity jaderné energetiky
Ukazuje se, že v současném prostředí se nové reaktory neprosadí. Vlády proto přichází s návrhy na různé garanční mechanismy, které by měly povzbudit případné investory. Ale jaké budou jejich dopady? A nezapomíná se naopak na další náklady, které v ceně jaderného proudu chybí? Cílem mezinárodní konference NEC 2014 "Ekonomické limity jaderné energetiky" je za účasti zahraničních i českých expertů diskutovat právě tyto ekonomické stránky jaderné energetiky, které podmiňují její budoucnost.

Zdroj: Web: Energetika v souvislostech

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů