Čtvrtek, 18. dubna 2024

Plynových autobusů je v ČR stále málo

Plynových autobusů je v ČR stále málo

V České republice je téměř 20 tisíc autobusů a mikrobusů, z toho je více než 87 procent naftových a skoro 52 procent starších 10 let. Doprava vyprodukovala za rok 2012 téměř 5 tisíc tun pevných částic, což je 463 gramů na každého obyvatele.

Naproti tomu ekologických autobusů na zemní plyn u nás jezdí pouze 430. Vše se má ale změnit pomocí nedávno vyhlášené výzvy od Ministerstva životního prostředí na jednu miliardu korun pro CNG autobusy a stanice. Dotace se ale týkají jen tří oblastí v ČR a rozhodně nepokryjí náhradu všech neekologických autobusů u nás.

V podmínkách vyhlášené výzvy od Ministerstva životního prostředí na jednu miliardu korun pro CNG je uvedeno, že projekt na nákup CNG autobusů bude možný pouze jako náhrada starých vozidel.

Tato nahrazovaná vozidla musí splňovat emisní normy EURO 0 až 3, být staré minimálně 10 let a mít najeto minimálně 500 tisíc km. Tyto podmínky musí být splněny všechny dohromady. Dotace se týká Moravskoslezského a Ústeckého kraje a Aglomerace Brno.

Podle Centrálního registru dopravy bylo v červenci 2013 v ČR registrováno celkem 19 882 autobusů a mikrobusů, z toho je 10 245 (51,5 %) starších 10 let. Na naftu jich jezdí 17 460 (87,8 %).

Ročenka Ministerstva dopravy za rok 2012 udává, že emise pevných částic z dopravy dosáhly za rok celkem 4 873 tun, což je 463 g tuhých částic na každého obyvatele.

"Podle stáří vozového parku odhaduji, že autobusů splňujících podmínky pro získání dotace je u nás více než 50 %. Protože tyto nejstarší autobusy splňující již překonané emisní normy produkují pevných částic nejvíce, bylo by dobré je postupně nahradit všechny," říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. "Ministerstvo životního prostředí udává, že z dotace se bude moci pořídit jen asi 154 nových CNG autobusů, což je ale za stávající situace strašně málo," dodává Prokopec.

"Od roku 2005 jezdí u nás 4,8 krát více CNG autobusů, ve světě od roku 2005 přibylo 5 krát více CNG autobusů. Dá se říci, že kopírujeme světový trend," říká Prokopec. "Ovšem aktuálně u nás jezdí pouze 430 CNG autobusů, zatímco celosvětově jich je přes 656 tisíc," dodává Prokopec.

V návaznosti na vyhlášené dotace na CNG by v Ostravě rádi pořídili letos 10 a příští rok 90 CNG autobusů, v Brně celkem až 100 CNG autobusů a v Ústí kolem 30 těchto autobusů. Dotace ale nebude stačit na všechny.--

ZDROJ: hybrid.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů