Čtvrtek, 28. března 2024

Škoda Electric vyhrála tendr na dodávky zařízení pro čínské metro za více než miliardu korun

Škoda Electric vyhrála tendr na dodávky zařízení pro čínské metro za více než miliardu korun
Škoda Electric vyhrála další tendr na dodávky zařízení pro čínské metro za více než miliardu korun

Společnost Škoda Electric si připsala další významný úspěch na čínském trhu. Plzeňská firma totiž na začátku března podepsala nový kontrakt ...na dodávku pohonů a motorů pro čtyřicet souprav metra, které budou sloužit v čínském velkoměstě Suzhou. Objem kontraktu přesahuje 1,1 miliardy korun.

V sedmimilionovém městě Suzhou má Škoda Elecric k dispozici výrobní základnu v rámci své společné česko-čínské firmy Škoda Kingway Electric. Jedná se o společný podnik plzeňské Škody Electric a čínské společnosti Jiangsu Kingway Transportation zaměřený právě na dodávky kompletních trakčních pohonů, trakčních motorů a dalšího zařízení. Společnost Škoda Kingway Electric byla založena v roce 2010 a celkem zaměstnává zhruba 150 zaměstnanců.

První soupravy z nově uzavřené zakázky budou sloužit na nové lince č. 4 metra v Suzhou už během příštího roku. Hlavní dodávky čtyřiceti vozidel se mají odehrát v letech 2015 a 2016. Pro Škodovku ovšem není nově uzavřený kontrakt první dodávkou pro Suzhou. "Podíleli jsme se již na dodávkách kompletních výzbrojí vozů metra pro linku č. 2 - dodali jsme zařízení pro 23 pětivozových souprav metra. Jednalo se o historicky první průlomový kontrakt na čínském trhu v novodobé historii Škodovky. Tyto soupravy slouží v provozu s cestujícími od přelomu roku a reference na kvalitu a spolehlivost námi dodávaného zařízení jsou velice pozitivní," říká Jaromír Šilhánek, generální ředitel Škoda Electric.

Na první úspěšnou zakázku navázala druhá, když se město Suzhou rozhodlo prodloužit zmíněnou trasu metra a vypsalo tendr na další vozidla. "Na podzim loňského roku se nám podařilo vyhrát nový tendr a podepsat smlouvu na dalších 17 kompletních výzbrojí pětivozových souprav metra. První sady dodávek pro tyto vozidla jsou již dokončené," připomíná Jaromír Šilhánek.

Nejnovější, třetí dodávka zařízení pro čtyřicet souprav metra má o něco jiný technický koncept, než měly předchozí série. "Chystané soupravy jsou delší, šestivozové, nikoliv pětivozové jako dosud. To přináší řadu významných technických úprav, rovněž to ale vyjadřuje i neustálý růst, který v Číně probíhá - je potřeba přepravit stále více cestujících, proto se prodlužují nejen soupravy metra, ale zvětšují se například i nástupiště jednotlivých stanic," doplňuje Jaromír Hájek, vedoucí obchodního úseku divize Pohony Škoda Electric.

Všechny tři zmíněné kontrakty celkem představují finanční objem zhruba dvě miliardy korun. V hledáčku Škody je v Číně celá řada dalších možných dodávek - například v "domovském" Suzhou se plánuje výstavba dalších linek metra. "Čína je dynamicky se rozvíjejícím trhem, kde uspěje pouze taková firma, která nabídne špičkovou technologii. Dnes díky kladné referenci, kdy první soupravy metra jsou již v provozu, zaznamenáváme o naše produkty zájem z dalších měst, kde se plánuje výstavba nových linek metra. Naše pozornost se ale obrací například i na projekty v oblasti železniční dopravy a tramvajových systémů, které také zažívají velký boom, zejména vzhledem k možnosti rychlejší realizace za výrazně nižší náklady, než jsou právě systémy metra," dodává Jaromír Šilhánek.

Škoda Transportation navíc podepsala v červnu loňského roku kontrakt s čínskou firmou CSR Sifang Quingdao Co.Ltd. na poskytnutí licence k technologiím na výrobu nízkopodlažních tramvají typu ForCity (15T). Nedávno byl v Číně vyroben první prototyp a firma CSR Sifang Quingdao začíná toto moderní vozidlo nabízet na tamním trhu.Zobrazit více

ZDROJ: www.skoda.cz, facebook

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů