Čtvrtek, 28. března 2024

Bridgestone získal ocenění Technologie pneumatik roku za svou technologii ologic

Bridgestone získal ocenění Technologie pneumatik roku za svou technologii ologic

Technologie Bridgestone "ologic" byla zvolena "Technologií pneumatik roku 2014" (Tire Technology of the Year 2014) v anketě odborného časopisu Tire Technology International, která oceňuje inovativní přístup a dokonalé provedení v konstrukci pneumatik. Bridgestone vyvinul technologii "ologic" pro revoluční elektromobil i3 s cílem zajistit budoucnost s trvale udržitelnou mobilitou.

Ocenění převzal Emilio Tiberio, ředitel vývoje osobních pneumatik v Technickém centru Bridgestone Europe, na veletrhu Tire Technology Expo 2014 v německém Kolíně nad Rýnem.

Snižování emisí CO2
Jeden z porotců ankety shrnul důvody, proč byla zvolena technologie Bridgestone, následovně:
"Tato technologie jde ruku v ruce s globální potřebou snižovat emise CO2 a zvyšovat bezpečnost silniční dopravy. Jedinečná technologie s větším průměrem pneumatiky a užší šířkou běhounu zachovává trakci a ovladatelnost na suchu i mokru na úrovni srovnatelné s běžnými pneumatikami pro osobní vozy, zároveň však snižuje valivý odpor."
Saied Taheri, ředitel Střediska pro výzkum pneumatik CenTiRe (Center for Tire Research), Virginia Tech, USA

Třetí ocenění pro Bridgestone v řadě
Bridgestone získal ocenění od odborného časopisu Tire Technology International potřetí v řadě. V roce 2013 obdržel ocenění "Ekologický počin roku" (Environmental Achievement of the Year) za nové technické centrum Americas Technical Center v Akronu (stát Ohio, USA) s nízkými dopady na životní prostředí, zatímco o rok dřív převzal ocenění "Technologie pneumatik roku 2012" za technologii snímání informací ze styčné plochy CAIS (Contact Area Information Sensing), která v reálném čase poskytuje řidiči informace o stavu povrchu vozovky.

Franco Annunziato, generální ředitel společnosti Bridgestone Europe, který vedl Technické centrum Bridgestone Europe během vývoje technologie "ologic", k tomu poznamenal:
"Bridgestone je extrémně hrdý, že vyhrál již třetí ocenění v řadě v anketách odborného časopisu Tire Technology International. i3 je vozem budoucnosti. Vývoj jedinečné pneumatiky pro toto výjimečné vozidlo byl proto enormně náročnou, ale také prospěšnou zkušeností. Vývoj inovativního konceptu `ologic` si vyžádal veškeré naše know-how, dovednosti a nasazení."

Bezpečnost bez kompromisů
Technologie Bridgestone "ologic" využívá skutečnost, že větší průměr pneumatiky a vyšší pnutí nárazníkových pásů snižují deformace pneumatiky během jízdy. Díky tomu nedochází ke ztrátám energie v důsledku vnitřního tření. To pomáhá snižovat valivý odpor a prodlužovat dojezd na jedno nabití akumulátoru - jeden z nejvýznamnějších parametrů u elektromobilů.

Koncept s úzkým běhounem vylepšuje také aerodynamiku. Díky revoluční technologii běhounu a směsi Bridgestone "ologic" je uvedeného pokroku dosaženo bez kompromisů v oblasti přilnavosti na mokru a suchu.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů