Středa, 24. dubna 2024

Udržitelné nakládání s vodou je pro naši budoucnost zásadní. Potvrdily firmy svým podpisem

Udržitelné nakládání s vodou je pro naši budoucnost zásadní. Potvrdily firmy svým podpisem

Přední firmy, které působí na území České republiky, se rozhodly přijmout konkrétní kroky v naplňování takových postupů, jež prokazatelně směřují k odpovědnému a udržitelnému nakládání s vodou. To má příznivý vliv na snižování negativního dopadu na kvalitu životního prostředí, změny v krajině a biodiverzitu vodních ekosystémů.

Představitelé7 firem: Heineken Česká republika, Ambruz&DarkDeloitteLegal, MOSAIC HOUSE, Plzeňský Prazdroj, Skanska, ŠKODA AUTO a Skupina ČEZ - stvrdili 20. března na konferenci VODA 2014 svým podpisem Prohlášení Firmy a voda 2014+.Firmy, které jako první podepsaly prohlášení, pracují již déle než rok v expertní skupině Firmy a voda v rámci činnosti platformy Byznys pro společnost, největší odborné organizace zaměřené na udržitelné podnikání,hlavním patronem skupiny je firma Heineken Česká republika.

"Chceme-li reagovat na globální ekologické výzvy, vyžaduje to vždy odpovědný přístup na lokální úrovni. Firmy významně ovlivňují stav vod v České republice. Přístup firem k nakládání s vodou se prolíná všemi třemi základními oblastmi udržitelného podnikání - ekonomickou, environmentální i sociální," říká Pavlína Kalousová z platformy Byznys pro společnost, která podpis Prohlášení mezi firmami iniciuje.

K Prohlášení se mohou následně připojit i další firmy, řada z nich už projevila zájem. "K přijetí těchto základních principů vyzýváme i další společnosti působící v České republice. Jsme si vědomi toho, že i v naší geografické oblasti není budoucnost udržitelných vodních zdrojů samozřejmostí," říká Klára Matasová, z Byznys pro společnost, která se odborně zabývá problematikou životního prostředí v ČR.

V Prohlášení Firmy a voda 2014+ se firmy zavazují k následujícím principům:

  1. Zavádět ekonomicky i ekologicky opodstatněné metody snižování odběru vody z vodovodní sítě, případně čerpání podzemních a povrchových vod. Aplikovat způsoby, které umožňují v co nejvyšší míře omezit znečištění vypouštěných vod. Zohledňovat a eliminovat při výstavbě a pronájmu budov možný dopad na místní klima.
  2. Dlouhodobě monitorovat, měřit a vyhodnocovat spotřebované množství a způsoby, kterými je ve firmě s vodou nakládáno.
  3. Vzdělávat zaměstnance v oblasti šetrného nakládání s vodou a informovat o něm veřejnost.

Právě velké firmy by měly svým přístupem motivovat domácí i zahraniční firmy k odpovědnému chování, založenému na principech udržitelného rozvoje." Jaké manažerské a informační nástroje si zvolí, je věcí každé z nich. Cílem by ale vždy mělo být udržitelné řízení vodních zdrojů," říká JiříHauptmann z firmy Heineken Česká republika, generální patron pracovní skupiny Firmy a voda.

Na konferenci VODA 2014, kterou pořádala agentura Publicon, vystoupili k tématu odborníci z Ministerstva životního prostředí, Výzkumného ústavu vodohospodářského T.G.Masaryka, zástupce pražské kanceláře OSN, zástupci firem a neziskových organizací.

Další informace:

Veronika Němcová, PR manažerka Byznys pro společnost, 602 374 433, nemcova@byznysprospolecnost.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů