Čtvrtek, 28. března 2024

Na Šumavě se konečně opravuje železnice z Horní Plané do Nového Údolí

Na Šumavě se konečně opravuje železnice z Horní Plané do Nového Údolí

Správa železniční a dopravní cesty opravuje na Šumavě železniční trať - Horní Planá - Černý Kříž - Nové Údolí. Kvůli tomu je zakázaný vstup na trasu vedoucí po Vltavské cestě, která spojuje šumavské obce Nová Pec a Stožec, kudy musí jezdit náhradní autobusová doprava. Pro turisty, cyklisty a in-line bruslaře, by vstup mohl být nebezpečný. Omezení zde budou platit až do začátku letních prázdnin.

Dlouhá léta plánovaná a pro další bezproblémové fungování šumavských železnic naprosto klíčová - to je rekonstrukce železniční trati - Horní Planá - Černý Kříž - Nové Údolí. S tím je spojená i nutnost zajistit místo železniční, náhradní autobusovou dopravu - od soboty 15. března do pátku 27. června. Z důvodu provozu náhradní autobusové dopravy musel být na na Vltavské cestě z Nové Pece do Nového údolí zakázaný vstup pro pěší i cyklisty. Se Správou šumavského parku se o uzavření Vltavské cesty dohodli po dlouhých jednáních zástupci Policie ČR, šumavští starostové, investor celé rekonstrukce, kterým jsou Správa železniční a dopravní cesty a provozovatel náhradní autobusové dopravy.

"Důležitá je pro nás především bezpečnost turistů. V žádném případě nemůžeme riskovat, že by došlo k nějakému zranění projíždějícím autobusem, které budou po Vltavské cestě několikrát denně jezdit," uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. "Jedná se o krátkodobé omezení, které nijak nezasáhne do hlavní prázdninové sezóny. To byla podmínka, kterou jsme společně se starosty Nové Pece a Stožce vyjednali. Přes Šumavu teď povede opravená železnice, kterou budou turisté využívat dalších 50 let," doplňuje ředitel Jiří Mánek.

Rekonstrukce železniční trati, která je zde plánovaná řadu let, je na tomto úseku již naprostou nutností. Opravy zde provádí Správa železniční a dopravní cesty a České Dráhy a.s. Náhradní autobusová doprava nemohla být řešena jinak, než po Vltavské cestě.

"Na Vltavské cestě jsou umístěny informační tabule, které turisty informují o aktuálním stavu a zobrazují náhradní trasu pro cyklisty. I když je to nepříjemnost pro turisty, věříme, že nová dráha bude přínosem. Velmi prosíme návštěvníky vůči dočasné uzavírce turistické trasy o shovívavost," uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

V příloze tohoto emailu je také platná verze výlukového jízdního řádu. Na každý červený spoj bude nasazený zpravidla jeden autobus. V období 15. března až 30. dubna 2014 Správa železniční a dopravní cesty standardně objednala pro cestující jeden náhradní autobus a jednu dodávku (v některých případech s připojeným přívěsem na kola).

V období od 15. března do 30. dubna 2014 bude náhradní přeprava fungovat jen ve směru Horní Planá - Černý Kříž - Nové Údolí. Od 1. května pak pravděpodobně přibude pro eliminaci zpoždění a zejména pro odlehčení provozu na Vltavské komunikaci linka Horní Planá - Nová Pec - Volary pro cestující s cílem Volary, nebo s přestupem směrem na Vimperk a Prachatice.


Důležité informace pro cestující:

1) Vlaky z Nového Údolí oproti běžnému jízdnímu řádu vyjíždějí o 4 minuty dříve, z Horní Plané o 3 minuty dříve.

2) České dráhy nezaručují přestup v Novém Údolí mezi autobusy náhradní dopravy ČD a autobusy z Německa jezdící o víkendech (např. z důvodu zpoždění).

3) Spoji náhradní přepravy se jízdní kola přepravují do vyčerpání kapacity doprovodného vozidla. Skupiny více osob mohou přepravu jízdních kol vyžádat na telefonu 972 544 691 (Po - Pá v době 7 - 13 hodin).

4) Spoje náhradní dopravy v Horní Plané navazují na vlaky vždy a při zpoždění na sebe čekají, v Černém Kříži tento přestup směrem do a z Volar z důvodu možného delšího zpoždění zaručený není.

5) Zastávky autobusů náhradní přepravy jsou někdy situovány mimo nádraží a zastávky ČD (zejména Nová Pec - na křižovatce v obci, Černý Kříž - na rozcestí k nádraží a ve Stožci u hotelu Pstruh u parkoviště), v těchto zastávkách autobus k nádraží z důvodu bezpečnosti a časové úspory nezajíždí.


ve Vimperku 21.3. 2014

Pavel Pechoušek

tiskový mluvčí

Správa NP a CHKO Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů