Čtvrtek, 25. dubna 2024

O dotaci na čističku mohou lidé z České Lípy žádat do 30.června

O dotaci na čističku mohou lidé z České Lípy žádat do 30.června

Obyvatelé části Častolovice v České Lípě mohou stále žádat o dotace na vybudování domovní čistírny odpadních vod. Pilotní projekt vyhlásila radnice před rokem, a původně chtěla příjem žádostí ukončit už v prosinci. Zájem se ale rozjížděl pomalu, teprve v závěru roku žádostí přibylo, radnice se proto rozhodla termín pro jejich podání prodloužit. Novinářům to dnes řekla starostka Hana Moudrá (ODS).

Majitelům rodinných domů nabízí radnice dotaci až 100.000 korun, nejvýše ale 85 procent nákladů. Podle průzkumu radnice přijde taková čistírna na 70.000 až 150.000 korun. "Do dnešního dne přišlo na radnici 21 žádostí o přípěvek," řekla Moudrá. Město zatím přidělilo dotace v souhrnné výši 700.000 korun, připraveno na ně má pět milionů. "Dotace by se mohla podle odhadů týkat zhruba 50 domů," dodala starostka.

Častolovice byly až do května 2005 samostatnou obcí. "Jedním z důvodů, proč se obec rozhodla k městu připojit, byl právě slib vybudování kanalizace," řekla Moudrá. Vybudování kanalizace pro obec vzdálenou asi tři kilometry od České Lípy by ale stálo 50 milionů korun, proto se radnice rozhodla pro domovní čistírny, které budou stát zhruba desetinu. "Zároveň připravujeme rekonstrukci tamního vodovodu," dodala starostka.

Podobný systém zvolili také v Jablonci nad Nisou, kde mohou lidé žádat o dotaci a půjčku na výstavbu čistírny odpadních vod z městského Fondu na zlepšení úrovně bydlení. "Inspirace byla hlavně z oblasti U Staré lípy, kde už dlouhou dobu obyvatelé čekají na řešení kanalizace. Bohužel těch objektů je tam ale velmi málo, takže investice by na počet objektů byla příliš vysoká," řekl již dříve ČTK náměstek primátora Petr Vobořil (Domov nad Nisou).

Na rozdíl od České Lípy není podpora čistíren v Jablonci určena jen obyvatelům jedné vybrané lokality, i proto je zřejmě zájem větší. Loni město schválilo 28 žádostí za 1,5 milionu korun, letos je na žádosti připraveno 3,4 milionu korun. Žadatel může dostat jako dotaci až polovinu způsobilých výdajů, maximálně ale 50.000 korun na jeden byt. Podmínkou přidělení dotace je vlastní podíl na financování. Pokud ale lidé nemají dost peněz, mohou si od města ještě výhodně půjčit, a to až do plné výše projektu. Půjčka je na pět let s úrokem 2,45 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů