Čtvrtek, 28. března 2024

Olomoucký kraj chce usnadnit bourání nebezpečných bobřích hrází

Olomoucký kraj chce usnadnit bourání nebezpečných bobřích hrází

Vodohospodáři letos budou moci v Olomouckém kraji rychleji odstraňovat či upravovat bobří hráze, kvůli kterým by hrozilo vylití vody z koryta říček a potoků. Hejtmanství totiž připravilo novou vyhlášku, díky které odpadne zdlouhavé projednávání žádostí správců vodních toků o úpravu hrází chráněných bobrů. Voda rozlitá z koryt zatarasených bobřími hrázemi loni ohrožovala majetek lidí na několika místech Olomouckého kraje.

Miroslava Kudýnová z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu dnes ČTK řekla, že podle nové vyhlášky správci vodních toků v případě potřeby hejtmanství pouze nahlásí, že budou rizikovou bobří hráz odstraňovat, aby předešli škodám na majetku lidí a firem v okolí. Loni pracovníci Povodí Moravy museli Olomoucký kraj nejprve požádat o udělení výjimky, jejíž vyřízení trvalo až dva měsíce. Kraj mohl v případě rizika rozlití vody z koryta vydat předběžné opatření, což ale také zabralo několik dní.

Hejtmanství plošně regulovalo zásahy do bobřích hrází, protože bobr evropský je na seznamu zvlášť chráněných živočichů. Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková dnes ČTK řekla, že nová vyhláška letos vodohospodářům výrazně usnadní zásahy v případě, že bobří hráze ucpou koryto. Vyhláška by měla začít platit na přelomu dubna a května.

Pracovníci Povodí Moravy například loni na konci léta se souhlasem hejtmanství provizorně snížili bobří hráz na říčce Nemilanka protékající okrajovou částí Olomouce, aby zabránili zatopení rodinných domů v okolí. Hráz nebezpečně zvýšila hladinu Nemilanky a voda začala zaplavovat kanalizaci a prosakovat do sklepů. Povodí Moravy poté požádalo hejtmanství o povolení zbourat celou hráz.

O povolení muselo Povodí Moravy loni v srpnu žádat také v případě bobří hráze, která vyrostla na Bratrušovském potoku v Šumperku. Hráz postavená u čistírny odpadních vod mohla narušit proces čištění vody.
Bobr evropský se v povodí Moravy objevuje již od pramenných oblastí toků v Jeseníkách. Ve větší míře se vyskytuje v Litovelském Pomoraví. Jako druhý největší hlodavec na světě je dokonale přizpůsoben životu ve vodě. Hráze buduje, aby zvýšil hladinu nad vchodem do své nory, což mu umožňuje snadnější transport potravy a také to brání promrznutí vody až na dno. Bobr je chráněný nejen v Česku, ale i ve světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů