Pátek, 29. března 2024

První letošní vlaštovka!

První letošní vlaštovka!

První letošní vlaštovku zaznamenali ornitologové o 5 dní dříve než loni. V Opavě ji zaznamenal člen České společnosti ornitologické Libor Praus. Pozorování zveřejnil ve Faunistické databázi ČSO avif.birds.cz.

Ačkoli by tomu velice teplý konec zimy nasvědčoval, letošní první vlaštovka rozhodně není tou historicky nejčasnější. Například v roce 2010 se vlaštovky objevily už 6. března, v loňském chladném jaru to bylo ale až 22. března.

"Ve všech případech se jedná o první vlaštovky doslova a do písmene," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. "Hlavní vlnu příletu vlaštovek očekáváme každoročně až v první polovině dubna. Přesto můžeme říci, že s první vlaštovkou je jaro definitivně tady."

Vlaštovky nejsou prvními stěhovavými ptáky, kteří již letos přiletěli. Pozorní pozorovatelé si mohou všimnout skřivanů a čejek na polích nebo drozdů, rehků a budníčků i v blízkosti lidských sídel. Objevili se už i první čápi bílí (viz http://cap.birdlife.cz/ctete-o-capech/sledujeme-prilety-capu-bilych).

Vlaštovka je také jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují v Evropě statisíce lidí mezinárodní webové stránky Jaro ožívá. První pozorování jarních navrátilců se shromažďují na www.springalive.net.

Doplňkové informace

1) Vlaštovka obecná

Vlaštovky jsou drobní pěvci, hnízdící ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, nalezneme je v Africe, Asii, i obou Amerikách Miskovité hnízdo dovedně slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov jako jsou chlévy, stodoly, maštale nebo v průjezdech a chodbách domů. Samice snáší 3-6 vajec, hnízdí 2x do roka od května do srpna. Živí se hmyzem, který obratně chytá za letu. Vlaštovka je dálkový migrant - zimovištěm našich ptáků je jižní část afrického kontinentu. K nám přilétá již v druhé půli března, jarní přílet pak vrcholí v dubnu. Hlavním obdobím odletu je první polovina září, opozdilci se objevují až do konce října.

Zajímavosti o vlaštovce:

. lidé odedávna věří, že vlaštovky nosí štěstí

. staří Slované vlaštovku považovali za posmrtné zosobnění lidské duše

. staří Římani je však považovali za posly špatných zpráv a německý reformátor Martin Luther dokonce za ptáky přinášející zlo.

. dříve si lidé mysleli že se na zimu zahrabává do bahna

. táhne rychlostí až 300 km za den

. nejvzdálenější nález naší vlaštovky pochází z Jihoafrické republiky (8503 km)

. nejstarší kroužkovaná vlaštovka v Evropě se dožila 11 let

. jubilejním desetimiliontým záznamem v databázi Euring Evropské unie pro kroužkování ptáků byl kontrolní odchyt vlaštovky u hnízda na Pardubicku!

2) Faunistická databáze České společnosti ornitologické (ČSO) avif.birds.cz

Faunistická databáze je určena všem zájemcům o ptactvo z řad široké veřejnosti, "amatérských" ornitologů, birdwatcherů i vědců a slouží ke sdílení a uchovávání záznamů o pozorování všech druhů ptáků na území České republiky. Slouží nejen ke sdílení zajímavých a neobvyklých pozorování, ale také ke sběru kompletních seznamů všech pozorovaných druhů (včetně běžných druhů), čímž se významně zvýší možnosti budoucího využití a interpretace těchto dat. Do databáze přispívá přes 2500 registrovaných uživatelů, kteří za čtyři roky shromáždili téměř půl milionů záznamů o 383 ptačích druzích.

Kontakt

Lucie Hošková, hoskova@birdlife.cz, 602 972 368

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů