Úterý, 19. března 2024

Babiš usiluje o větší kontrolu nad děním v ČEZ, přijít můžou i změny ve vedení

ČEZ pod tlakem. Ze zisku polostátní firmy by mělo přitéct víc peněz do rozpočtu. U dividendové politiky ale změny v ČEZ zřejmě neskončí...

Babiš usiluje o větší kontrolu nad děním v ČEZ, přijít můžou i změny ve vedení

Babiš usiluje o větší kontrolu nad děním v ČEZ, přijít můžou i změny ve vedení

Stát se po 10 letech kamarádské spolupráce pevně ujímá otěží v polostátní společnosti ČEZ. Ministr financí Andrej Babiš, který pro stát kontroluje jeho 70procentní podíl, již oznámil, že pravděpodobně sáhne v rámci dividend na celý loňský zisk. A očekávat se dají i personální změny.

Jako první chce Babiš začít s dozorčí radou. Jak sám HN potvrdil, zvažuje, že do jejího složení zasáhne již na červnové valné hromadě. A podle informací HN bude sílit i Babišův tlak na změny v managementu firmy. V této záležitosti však mají ministr financí a premiér Buhuslav Sobotka odlišné názory. Dotaz, zda by se případné změny dotkly i šéfa firmy Daniela Beneše, Babiš nekomentoval s tím, že jde o výlučnou pravomoc právě dozorčí rady.

Beneš má mandát platný do roku 2017 a postupně se snaží "odstřihnout" od éry svého předchůdce Martina Romana. Ukončil tak například spolupráci s vlivným lobbistou Vladimírem Johanesem, který - vedle neformálního vlivu uvnitř ČEZ - byl do poloviny února též předsedou dozorčí rady dceřiné firmy Škoda Praha.

Návštěvy v Duhové

Podle dobře informovaného zdroje blízkého vedení ČEZ mají navíc k 1. květnu nastat organizační změny, o jejichž konkrétní podobě se zatím vyjednává. Pravděpodobně dojde k přerozdělení kompetencí mezi členy představenstva, vyloučit nelze ani výměnu některého z nich.

Zdroj také HN sdělil, že Babiš se se šéfy ČEZ setkává poměrně často s cílem dozvědět se co možná nejvíce informací o fungování největší státem kontrolované společnosti. Pro Daniela Beneše je to nová situace, za bývalých ministrů financí i premiérů se šéfové firmy těšili takřka bezvýhradné důvěře.

Pozici vedení ČEZ i jeho generálního ředitele navíc ohrožuje hned několik kauz. Na jedné straně nepovedené miliardové investice v Albánii, Bulharsku či Rumunsku, na druhé řada vyšetřování, kdy se policie zajímá například o prodej německých dolů Mibrag Energetickému a průmyslovému holdingu či předraženou zakázku na stavbu solární elektrárny s firmou Amun.Re.

Kvůli výstavbě solárních elektráren tak na konci minulého roku sídlo ČEZ navštívila protikorupční policie.

Další nezvaná návštěva protikorupční policie se odehrála před necelými dvěma týdny. ČEZ v rámci mimosoudního vyrovnání vyplatil bývalým minoritním akcionářům Severomoravské energetiky téměř 350 milionů korun. Ti se přitom soudili jen zhruba o 20 milionů korun, a vzniklo tak podezření, že se jednalo o vyvádění peněz ze státní firmy. Finanční ředitel Martin Novák se ale bránil tím, že vyšší narovnání přiznal akcionářům i soud, a pokud by se firma nedohodla, mohla platit i více než miliardu korun.

Pro vedení firmy je ale tento případ unikátní v tom, že Finanční analytický útvar, který spadá pod Babišovo ministerstvo financí, podal na generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše a finančního ředitele Martina Nováka trestní oznámení. Pokud se věc dostane až do fáze obžaloby zmíněných topmanažerů, může se jejich další setrvání ve funkci stát neudržitelným.

Dozorčí rada chce vysvětlení

Celá kauza přilákala pozornost dozorčí rady, jejímž zastupujícím předsedou je akademik Václav Pačes. "Dozorčí rada se tímto případem bude zabývat na svém čtvrtečním zasedání. Vyžádal jsem si od vedení ČEZ, aby podalo vysvětlení," uvedl Pačes.

Ve společnosti funguje takzvaný německý model řízení, kdy o obsazení představenstva rozhoduje právě dozorčí rada. Podle Pačese s ním ale ministr financí Babiš zatím případné čtvrteční změny ve vedení nekonzultoval.

Kvůli politickému tlaku skončili i oba předešlí šéfové ČEZ. V roce 2003 nejdříve tehdejší vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) odvolala z funkce neposlušného Jaroslava Míla kvůli jeho plánům na "velký" ČEZ. Nový šéf elektrárenské společnosti Martin Roman si pak vybudoval natolik silné postavení, že mu podobný záměr prošel, a byl dlouhé roky prakticky neodvolatelný.

Řada politiků od Karla Schwarzenberga až po bývalého šéfa zelených Martina Bursíka pak tvrdila, že je to spíše ČEZ, kdo řídí či ovlivňuje českou vládu. Známé je například lobbování jeho šéfů za přidělení části emisních povolenek v období od roku 2013 zdarma. Otázka povolenek přitom do konce roku 2012 spadala pod náměstka ministra životního prostředí Iva Hlaváče, dnes člena představenstva ČEZ odpovědného za vnější vztahy.

Jedno z mála citelnějších "klepnutí přes prsty" se odehrálo na jaře 2006, kdy stát pod tlakem veřejného mínění protlačil omezení akciového opčního programu. Zisky topmanažerů ČEZ z dříve přidělených opcí se totiž počítaly v řádu stovek milionů korun.

Poté byl pět let klid, až do září roku 2011, kdy se začaly objevovat zprávy o Romanových údajných vlastnických vazbách na Škoda Holding, který od ČEZ získával zakázky. Tehdejší premiér Petr Nečas se navíc o manažerech ČEZ vyjádřil jako o "nájemných vojácích" bez užšího vztahu k energetice. Reagoval tak na nepříliš nadšený postoj vedení energetické skupiny k dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Roman tak, než aby byl odvolán, na svůj post sám rezignoval. A na dva roky se přesunul do pozice předsedy dozorčí rady. Nejvyššího manažerského postu se ujal Romanův nejbližší spolupracovník Daniel Beneš a vztah vlády s ČEZ se na více než dva roky uklidnil. Až do příchodu Andreje Babiše.

AUTOR: David Tramba
AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů