Sobota, 20. dubna 2024

Letiště v Ruzyni chce snížit produkci množství oxidu uhličitého

Letiště v Ruzyni chce snížit produkci množství oxidu uhličitého

Pražské letiště Václava Havla chce v následujících letech snížit až o devět procent množství oxidu uhličitého, které letiště vyprodukuje. Pomoci mají elektrobusy, lepší MHD nebo potahování letadel elektromotory. Plán na zlepšení navrhlo sdružení Prague Airport Region (PAR), jehož je letiště členem. Denně provoz letiště vyprodukuje desítky tun oxidu uhličitého.

Ředitel letiště Jiří Kraus uvedl, že se jejich zástupci již v minulosti vydali do zahraničí a sledovali, jak problém řeší západní metropole. "Letiště si na základě těchto studijních cest dalo závazek do roku 2017 snížit uhlíkovou stopu ve výši devět procent," řekl Kraus.

Podle plánu, který navrhla PAR, by množství CO2 mělo pomoci snížit napojení letiště na železnici a zkvalitnit veřejnou dopravu. Denně totiž jede mezi letištěm a Prahou 33.352 aut, která vyprodukují 80 tun oxidu dusíku. Pomoci by měly rovněž elektrobusy a ekologické taxíky, které by na letiště jezdily.

Další změnou by mělo být posunování letadel po letištní ploše pomocí elektromotorů WheelTug. V současné době totiž jenom posunování letadel vyprodukuje 100 tun CO2 denně. "Společně s emisemi z budov je množství emisí vznikající na letišti srovnatelné s emisemi teplárny na uhlí pro 10.000 obyvatel," řekl expert PAR Jan Kašík.
Letiště Václava Havla Praha odbaví ročně zhruba 11 milionů cestujících a přilétá a odlétá odtud více než padesátka leteckých společností. Vybudováno bylo v letech 1933 až 1937 na pláni zvané Dlouhá míle.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů