Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Citát prezidenta Miloše Zemana k průplavu Dunaj-Odra-Labe
"Rozumná vláda šetří a přesouvá výdajovou strukturu v rozpočtu ze spotřeby na investice.
Analýzy zcela jasně ukazují, že vodní koridor Dunaj-Odra-Labe by po dobu patnácti let zaměstnával šedesát tisíc pracovníků a mohl by být, podobně jako francouzský průplav Seina-sever, většinově financován z prostředků Evropské unie. Vodní koridor D-O-L zdaleka nebude sloužit jenom pro dopravní účely, ale i pro účely energetické, vodohospodářské, samozřejmě i rekreační, bude sloužit jako ochrana proti povodním a suchu.
Samozřejmě si uvědomuji, že cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním krokem. Tyto první kroky znamenají jez u Děčína a splavnění Labe mezi Přeloučí a Pardubicemi."

V ovzduší se vyskytují vzhledem k teplému počasí pyly olše, lísky, tisu a břízy. Objevila se pylová zrna vrby a dubu. Aktuální počet pylových zrn bude záležet na počasí - teplotě a srážkách.

Oznámení vedení SZÚ k reportáži odvysílané dne 9. 3. 2014 Českou televizí na kanálu ČT24: "Teplo a klíšťata jdou ruku v ruce, testuje se nová vakcína".
RNDr. Dagmar Hulínská, CSc., která vystupovala v této reportáži, není v současnosti zaměstnancem Státního zdravotního ústavu Praha (dále jen SZÚ), a tedy ani Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu. Ve zmíněné reportáži se proto vyjadřovala pouze jako soukromá osoba a SZÚ nezodpovídá za obsah jejího vyjádření.

Po loňském roce poznamenaném spory o dumpingové ceny a dopady letecké dopravy na životní prostředí by evropský obchod s Čínou mohl citelně oživit. Výrobce letadel Airbus doufá, že prezident Si Tin-pching na své návštěvě v Paříži potvrdí obří objednávku na 150 letadel v hodnotě 14 miliard eur.

Česká inspekce životního prostředí uložila budějovické sběrně AL Metal s.r.o. pokutu 390.000 korun za neoprávněný výkup kradených železničních kolejnic. Provozovatel kovošrotu loni vykoupil téměř 18 tun kolejnic od fyzické osoby za 107.760 korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČIŽP Simona Cigánková s tím, že rozhodnutí je pravomocné.
"Šlo o odpad mající povahu části obecně prospěšného zařízení určeného pro hromadnou dopravu, který byl navíc vykoupen za úplatu v hotovosti," zdůvodnila pokutu inspekce.
Inspektory na případ upozornili policisté. Ti rovněž vykoupené koleje zajistili a předali je zpět majiteli, kterému byly odcizeny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů