Pátek, 19. dubna 2024

Jarní RozVerky

Z Ekologického institutu Veronica..

Jarní RozVerky

Jarní dovolená v Bílých Karpatech - prozkoumejte s námi kraj Žítkovských bohyní

Výlet na Moravské Kopanice do obce Žítková, kde působily tajemné Žítkovské bohyně, v doprovodu místní obyvatelky, bylinkový a řemeslný workshop, zoologická vycházka, návštěva ovčí farmy, exkurze po hostětínských projektech, jarní toulky po kopcích Bílých Karpat, koncert pod širým nebem a další aktivity jsme pro vás připravili během Jarní dovolené v Bílých Karpatech 24. až 27. dubna. Přijeďte se zrelaxovat!
Více informací naleznete zde.

Jarní dovolená v Bílých Karpatech - prozkoumejte s námi kraj Žítkovských bohyní

Absolutní nezávislost na ropě je možná - odhalí semináře v Brně a v Praze

Zero Carbon Britain (pojetí budoucnosti Spojeného království bezuhlíkově) navrhuje výrazné snížení spotřeby energie, dramatické zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů a zásadní změnu ve využívání půdy a stravovacích zvyků obyvatelstva. Projektový tým vyvíjí a zprostředkovává takové scénáře, kde veškerá energie pochází z obnovitelných zdrojů. Přijďte na semináře 1. dubna v Brně a 4. dubna v Praze, vedené Tobim Kellnerem z britského Centra pro alternativní technologie.
Více informací naleznete zde.

Buďte hrdinou i Vy - zhasněte v sobotu ve 20.30

Hodina Země v roce 2014 vyzývá každého obyvatele planety k hrdinským činům! Hodina Země se stává největším celosvětovým hnutím za ochranu životního prostředí a klimatu Země. Tuto sobotu 29. března 20.30 - 21.30 zhasne v Praze Pražský hrad a Žižkovská věž a například v Kozlově pořádají lampionový průvod a ohňovou show. Buďte svým osobním hrdinou i Vy a vzkažte světu, že ani Vám není osud naší planety lhostejný!
Více informací naleznete zde.

Ekotip - Obmena šatníku? Ekologicky!

Prvý jarný deň už máme za sebou a spolu s teplejším počasím odkladáme hrubé kabáty na dno skrine, vyťahujeme ľahšie oblečenie a možno zistíme, že by sme predsa pár "nových" kúskov v šatníku potrebovali. A riešenie? Naše ekoporadkyne navštevujú sekáče! Veľký výber, pocit že oblečenie môže poslúžiť ďalej, nemusí sa zbytočne vyhadzovať a k tomu ešte aj nízka cena. Pri hľadaní toho správneho obchodíku s vecami z druhej ruky pozrite do našej Ekomapy. A ak Vám je pre zmenu niečo malé alebo to nenosíte, no predsa by mohlo potešiť niekoh iného, skúste nadačné obchodíky Nadace Veronica pričom sprostredkovane podporíte ochranu životného prostredia v Brne a okolí, alebo využite votočvohoz, kde môA 3/4 ete predávať, meniť či nakupovať, dokonca aj spoznať nových ľudí!
Více informací naleznete zde.

Komáři létají už březnu: neobyčejné jevy dějí se letos na jaře

Neobyčejně teplý březen přináší různé předčasné přírodní divy. Na bledule do přírodní rezervace Chlébské údolí u malebné obce Nedvědice je již pozdě. Zato se nyní vyplatí výlet na stepní trávníky. V plném květu jsou zejména koniklece a hlaváčky jarní, ale již i kosatce nízké - takže v okolí Brna můžete vyrazit buď na Pálavu, na Pouzdřanskou step nebo na Kamenný vrch nad Kurdějovem. Ten má výhodu, že po kratší cestě z hlavního vrcholu můžete dojít nad mandloňové sady, které jsou nyní v plném bílém květu a začínají kvést i růžové meruňky. Všude již létají motýli a včely, v luzích, zatím snesitelně, i komáři. Veverky vyvedly první generaci mláďat a za shlédnutí stojí také život na rybnících a v žabích tůních. Zajímav ý je přílet ptáků - i když první jedinci časných druhů přilétli v řádném termínu, jejich počty se zvyšují velice pomalu.

Pojďte s námi vysadit jedličky!

Tradiční sázení vánočních jedliček v květináčích letos proběhne v sobotu 12. dubna od 10.00 na vyznačeném místě v lese za Soběšicemi. Pokud máte chuť sázet, ale nemáte co, několik posledních jedliček je před akcí ještě možné koupit v poradně Ekologického institutu Veronica na Panské 9 v Brně nebo přímo na místě při výsadbě.
Zaujalo Vás sázení a prodej živých vánočních stromků? Chtěli byste podobnou akci také zorganizovat? Nabízíme manuál a individuální poradenství.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů