Pátek, 29. března 2024

Duben na EULOGU bude pojednávat o zelené logistice a kombinované dopravě

Duben na EULOGU bude pojednávat o zelené logistice a kombinované dopravě

V posledních několika letech se rozšiřuje pojem zelená logistika a kombinovaná doprava. Těmto dvěma tématům se bude Logistický portál EULOG věnovat během dubna.

Zelená logistika je pojem, kterým si každá firma klade za cíl zohledňovat ve své činnosti životní prostředí a trvalou udržitelnost. Prostřednictvím zelené logistiky lze snížit náklady - jedná se např. o speciální obaly, způsob vnitropodnikových přeprav, efektivita vytápění nebo chlazení, solární moduly, apod. Mimo jiné se rozmáhá cíl snížit emise CO2.

Existuje už mnoho programů nebo cen, které tuto ekologickou udržitelnost v logistice podporují. Jako příklad lze uvést Eco Performance Award nebo GreenFreight Europe. To je jen známkou toho, že si všechny firmy uvědomují důležitost tohoto směru.

Samotnému zlepšení životního prostředí přispívá i kombinovaná doprava. Jedná se o systém přepravy zboží, která při jedné jízdě využije kromě silnice i železniční nebo vodní dopravu.

Hlavním znakem kombinované dopravy je přeložení přepravovaného zboží ze silnice na železnici. Kombinovaná doprava se snaží napomoci snížení negativních vlivů logistiky na životní prostředí, které jsou způsobovány silniční a nákladní dopravou. Toto provádí díky snižování dopravního hluku, snižování emisí, zvyšováním bezpečnosti na silnicích, atd.

"Na Eulogu budete mít možnost o těchto dvou tématech číst několik článků. Oslovili jsme některé logistické firmy, které mají k tomuto tématu co říct.", říká redaktorka portálu Eulog.cz. a dodává: "Věřím, že zelená logistika i kombinovaná doprava jsou lákavá témata, která každoročně oslovují větší množství zainteresovaných osob. Je to jeden z kroků, jak udělat naši planetu čistější."

V květnu se portál Eulog zaměří na IT procesy v logistice. "Pevně doufám, že se nám podaří získat opět nějakou zajímavou případovou studii, protože v dnešní době je IT technologie jednou z nejdůležitějších součástí logistiky a samotné případové studie napomohou lépe znázornit náročnost těchto procesů.", uzavírá.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů