Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak odkrýt nekvalitní energetické průkazy domů? Díky nové aplikaci si je každý může zkontrolovat.

Jak odkrýt nekvalitní energetické průkazy domů? Díky nové aplikaci si je každý může zkontrolovat.

V reakci na celou řadu nekvalitních průkazů energetické náročnosti budovy prodávaných výrazně pod minimální cenou za zpracování připravila aliance Šance pro budovy a společnost Ekowatt webovou aplikaci, která každému umožní zdarma si svůj průkaz otestovat. Ověřovací nástroj naleznete na webu prukaznadum.cz.

Povinnost předložit průkaz energetické náročnosti při prodeji či novém pronájmu budovy vyplývá ze zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. Průkaz umožňuje zájemcům o koupi či nový pronájem domu jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií. To však platí pouze v případě, že je zpracován kvalitně a v souladu s platnou vyhláškou.

Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, řekl:

"Již rok platí povinnost předkládat při prodeji či novém pronájmu budovy průkaz energetické náročnosti. Bohužel se však setkáváme s praxí, kdy je zpracování průkazu nabízeno výrazně pod jeho skutečnou pořizovací cenou. Výsledkem je pak nekvalitní průkaz, který neplní svou základní funkci - tedy neposkytuje zákazníkovi ověřené informace, ze kterých může jednoduše odvodit předpokládané roční náklady na energie v budově. Na webu www.prukaznadum.cz proto Šance pro budovy zveřejnila kontrolní nástroj, který zdarma každému umožní si správnost průkazu ověřit."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů