Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nesmyslné pokusy na zvířatech - aprílový žert či krutá realita?

Nesmyslné pokusy na zvířatech - aprílový žert či krutá realita?

1.4.2014, Praha

Svoboda zvířat - http://www.svobodazvirat.cz

Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) dnes zveřejnila zprávu o naprosto zbytečných pokusech na zvířatech, které proběhly v nedávné době v laboratořích EU. Výsledky jsou tak absurdní, že by je leckdo mohl považovat za "apríl", bohužel se ale o vtip nejedná.

Podle poslední statistiky bylo v roce 2011 v EU použito téměř 11,5 milionu tzv. laboratorních zvířat. Podle Barbory Bartuškové Večlové z organizace Svoboda zvířat, která v ČR zastupuje ECEAE, toto číslo a následující příklady experimentů ukazují, že tvrzení výzkumného průmyslu o tom, že pokusy na zvířatech jsou prováděny jen v nejnutnějších případech a pouze kvůli důležitému lékařskému výzkumu, jednoduše nejsou pravdivá.

"Analýza vědeckých článků publikovaných v loňském roce, kterou provedla ECEAE, ukázala, že pokusy na zvířatech prováděné v případech, kdy jsou již k dispozici mnohem spolehlivější údaje z výzkumu u lidí, rozhodně nejsou výjimkou. Ukazuje se tak, že úřady povolují i naprosto nesmyslné projekty. Pro zvířata, která kvůli nim trpí, to bohužel není vtip," říká Bartušková.

Podle ochránců zvířat a mnohých vědců není možné výsledky z pokusů na zvířatech spolehlivě aplikovat na člověka. "Nejen, že se každý živočišný druh v mnoha ohledech liší od ostatních, ale! pokusy na zvířatech také neberou v potaz, jak složité podmínky se na vzniku nemocí u lidí podílejí - například genetické vlivy nebo socioekonomické a psychologické faktory," dodává Bartušková.

Zde jsou příklady pokusů na zvířatech provedených v posledních letech v EU:

1. Vědci se snažili zjistit, jak různé druhy Coca-Coly poškozují mužské pohlavní orgány. Samce potkanů proto nutili pít místo vody po dobu 6 měsíců tři druhy Coca-Coly - bez kofeinu, Zero a Light. Poté byla zvířata zabita a jejich varlata zkoumána. Použito bylo 50 potkanů, pokus proběhl na Slovensku, financovala jej slovenská vláda.

2. Šest mladých králíků bylo použito v experimentu, který měl zjistit vliv steroidů na srdce sportovců. Zvířata byla nucena pít léky rozpuštěné ve vodě každý den po dobu dvou měsíců. Také byla opakovaně pod narkózou podrobena zkoumání kardiogramem. Někteří králíci ze skupiny, která dostávala vysoké dávky léků, se stali úzkostnými a agresivními. Pokus proběhl v Řecku.

3! . Za účelem zjištění, jak je paměť ovlivněna nedostatkem spánk! u, přinutili vědci ve Francii 31 lemurů (malí primáti) zůstat vzhůru po dobu 8 hodin tím, že jim klepali do klecí a třásli s nimi. Unavená zvířata pak byla nucena procházet bludištěm a jejich chování zaznamenávaly elektrody implantované v jejich mozku.

4. Cílem dalšího pokusu bylo zjistit vliv alkoholismu na paměť a učení. 69 potkanů bylo násilně krmeno etanolem po dobu šesti dnů. Zvířata pak dostala za úkol plavat ve vodním bludišti, kde musela najít malý ostrůvek skrytý pod hladinou, aby si mohla odpočinout. Některá zvířata také měla v mozku implantované hadičky, kterými dostávala injekce chemických látek a kterými se odebírala mozková tekutina. Pokus proběhl ve Švédsku a financovala jej švédská vláda.

5. Ve snaze otestovat bezpečnost šťávy z Aloe vera (kterou vyrábí americká společnost Herbalife) bylo 96 potkanů po dobu třech měsíců nuceno pít různé koncentrace této šťávy. Vědci sledovali, zda během této doby zemřou. Na konci pokusu je pod narkózou nechali vykrváce! t a následně zkoumali jejich těla. Pokus proběhl ve Velké Británii.

Zdroje:

1. No harmful effect of different Coca-cola beverages after 6 months of intake on rat testes. (2013). Food and Chemical Toxicology, 62: 343-348.
2. Oxidative stress and myocardial dysfunction in young rabbits after short term anabolic steroids administration. (2013). Food and Chemical Toxicology, 61: 101-105.
3. Sleep deprivation impairs spatial retrieval but not spatial learning in the non-human primate grey mouse lemur. (2013). PLoS One, 8(5): e64493.
4. Upregulated dynorphin opioid peptides mediate alcohol-induced learning and memory impairment. (2013). Translational Psychiatry, 3: e10.
5. Safety of purified decolorized (low anthraquinone) whole leaf Aloe vera (L) Burm. f. juice in a 3-month drinking water toxicity study in F344 rats. (2013). Food and Chemical Toxicology, 57: 21-31.

Více informací:
www.svobodazvirat.cz, www.pokusynazviratech.cz, www.eceae.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů